Bardzo
kruche, soczyste i pikantne. Tak w skrócie można opisać bitki
duszone w cebuli i suszonych pomidorach, które świetnie sprawdzą
się w roli obiadowego dania głównego.
Składniki:
1kg
szynki
6-7
cebul
½
słoiczka (około 150g) suszonych pomidorów w oliwie
kilka
gałązek rozmarynu
½
litra bulionu warzywnego
sól,
zioła prowansalskie, czarny pieprz, ostra papryka
Sposób
przygotowania:
Szynkę
myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym.
Kroimy w plastry o grubości 1cm. Doprawiamy z jednej strony solą,
czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku
na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów.
Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy
analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak
aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na
talerz. Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy
poszatkowane w piórka cebule. Szklimy. Ponownie wkładamy mięso.
Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu.
Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 45min. Dodajemy suszone
pomidory i dusimy jeszcze około 15 minut. Mięso serwujemy z
mieniakami i ulubioną sałatą.
Super się prezentuję ten przepis, dziękuje bardzo za podzielenie się :)
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńzainspirował mnie ten wpis!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń