piątek, 17 marca 2017

Muffinki czekoladowe

Bardzo czekoladowa muffinka z dodatkiem czekoladowych kropelek świetnie pasuje na małe co nieco do popołudniowej kawki. Jej wierzch można zwieńczyć bita śmietaną lub śmietankowym kremem.

 
Składniki:
(na 10-12 sztuk)
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao
szczypta soli
150 g masła
150 g cukru trzcinowego muscavado
80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
80 ml jogurtu naturalnego
2 średnie lub duże jajka
kropelki czekoladowe lub zamiennie posiekana czekolada

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć je papilotkami lub kartonową obrączką.

Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Rozetrzeć ręką aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać łyżką.

Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać szklankę czekoladowych kropelek.

Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Posypać kropelkami czekoladowymi lub posikaną czekoladą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.


3 komentarze:

  1. Ale Ci ładnie urosły! Moje zazwyczaj pięknie wyrastają,a następnie zakalczyki się robią:) Już teraz nauczyłam się, żeby zbyt szybko nie otwierać piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly