Bardzo
czekoladowa muffinka z dodatkiem czekoladowych kropelek świetnie
pasuje na małe co nieco do popołudniowej kawki. Jej wierzch można
zwieńczyć bita śmietaną lub śmietankowym kremem.
Składniki:
(na
10-12 sztuk)
110
g mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
50
g kakao
szczypta
soli
150
g masła
150
g cukru trzcinowego muscavado
80
ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
80
ml jogurtu naturalnego
2
średnie lub duże jajka
kropelki
czekoladowe lub zamiennie posiekana czekolada
Sposób
przygotowania:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć
je papilotkami lub kartonową obrączką.
Do
większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem.
Rozetrzeć ręką aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodać
cukier i wymieszać łyżką.
Do
drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka.
Roztrzepać na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać szklankę
czekoladowych kropelek.
Połączyć
obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć
ją po równo w każdą papierową papilotkę. Posypać kropelkami
czekoladowymi lub posikaną czekoladą.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut do tzw.
„suchego patyczka”. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na
metalowej kratce do wystudzenia.
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle Ci ładnie urosły! Moje zazwyczaj pięknie wyrastają,a następnie zakalczyki się robią:) Już teraz nauczyłam się, żeby zbyt szybko nie otwierać piekarnika:)
OdpowiedzUsuńAle cudownie wyrosły!
OdpowiedzUsuń