sobota, 15 sierpnia 2015

Jajka sadzone w bułce

Dzisiaj śniadaniowa propozycja dla tych którym rano zdarza się odkryć że wczorajsze bułki nie grzeszą świeżością.
Nie wiem jak Wam ale mnie zdarza się to notorycznie. Sama nie wiem dlaczego?
Staram się kupować pieczywo na bieżąco (przynajmniej tak mi się wydaje). Najczęściej kończy się to tym, że nikt go nie je a ja nie pozwalając na jego wyrzucenie  po poznańsku przerabiam go na grzanki do zupy lub bułkę tartą.
Jeśli jednak zbliża się weekend i wiem, że zjemy razem rodzinne śniadanie jest tylko jedno słuszne wykorzystanie lekko czerstwych już bułek.
Wystarczy odkroić wierzch, dodać cokolwiek lubimy, wbić jako i zapiec do ścięcia białka. Finito!
Ja najbardziej lubię taka bułą z pomidorem i serem pleśniowym,a mój mąż z wędliną. Z czymkolwiek zrobicie swoją na pewno będzie smacznie ;)
Miłego weekendowego śniadanka :)




Składniki:
dowolne bułki nie pierwszej świeżości (kajzerki, grahamki... whatever)
jajka kurze rozmiar M (tyle ile bułek)
masło do posmarowania
pomidor
wędlina
sól, pieprz, ostra papryka
starty żółty ser do posypania
Sposób przygotowania:
Z bułek odcinamy górna część i wydrążamy środek tak aby otworzyć z bułki "miseczkę". Uważamy, żeby nie zrobić w bułce dziury, bo wtedy jajko wypłynie i stanie się jajkiem na blasze a nie w bułce ;)
Środek smarujemy małą ilością masła. Wkładamy pokrojony w kostkę pomidor i wędlinę lub cokolwiek innego na co mamy ochotę lub po prostu mamy pod ręką. Wbijamy delikatnie jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C aż białko się zetnie a ser roztopi.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly