Chrupiące
ciasto, słodkawy farsz cebulowy z orzechami włoskimi i soczyste
mięso. Czy można chcieć czegoś więcej?
Składniki:
polędwica
wieprzowa 450g
sól,
czarny pieprz
masło
klarowane do smażenia
3
ząbki czosnku
2
średnie cebule
50g
orzechów włoskich
płat
ciasta francuskiego
jajko
czarnuszka
Sposób
przygotowania:
Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i
doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek
obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy
masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto.
Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Na tej samej patelni szklimy cebule
posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy.
Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim
przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość
posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając
łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i
posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około
20 minut (do zarumienienia).
ależ to pysznie wyglada!!!
OdpowiedzUsuń