sobota, 28 lutego 2015

Guacamole

Istnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej pasty z awokado. W podstawowej wersji smaczliwkę rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych.





Składniki:
dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
sok z ½ limonki/cytryny
sól, czarny pieprz, papryka chilli/pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Awokado powinno być dojrzałe, jeśli nie jest owiń je gazetą i zostaw na 2 dni. Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku oraz sok z ½ limonki. Można dodać również jej startą skórkę co doda dodatkowego cytrusowego aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz chilli lub pieprzem cayenne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly