sobota, 28 lutego 2015

Guacamole

Istnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej przekąski zwanej guacamole. W podstawowej wersji awokado rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych.
Ja przedstawiam dziś podstawowy przepis, który można dostosować do swojego gustu dodając ulubione dodatki.





Składniki

dojrzałe awokado

2 ząbki czosnku

sok z ½ limonki/cytryny

sól, czarny pieprz, papryka chilli/pieprz cayenne

Sposób przygotowania

Awokado powinno być dojrzałe, jeśli nie jest owiń go gazeta i zostaw na 2-3 dni. Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa obrane z łupinek ząbki czosnku oraz sok z ½ limonki. Można dodać również jej startą skórkę co doda dodatkowego cytrusowego aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz chilli lub pieprzem cayenne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly