poniedziałek, 17 listopada 2014

Francuska zupa cebulowa

Ta zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie.





SKŁADNIKI:



1,2 l bulionu wołowego
120g sera (polecam goudę)
50g masła
6 dużych cebul
4 kromki chleba
2 łyżki mąki
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe



PRZYGOTOWANIE:



Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem.

Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przy[prawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.



1 komentarz:

  1. Oooo genialne!!! Jak ja kocham takie smaki!! I teraz muszę zrobić koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly