Ta
zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego
obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
1,2
l bulionu wołowego
120g sera (polecam goudę)
50g masła
6 dużych cebul
4 kromki chleba
2 łyżki mąki
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
120g sera (polecam goudę)
50g masła
6 dużych cebul
4 kromki chleba
2 łyżki mąki
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzej
bulion z liściem laurowym i tymiankiem.
Cebule
kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu
przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota.
Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż
cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Dodajemy
brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przy[prawami i gotujemy
jeszcze 10-15 minut.
Oooo genialne!!! Jak ja kocham takie smaki!! I teraz muszę zrobić koniecznie! :)
OdpowiedzUsuń