Przedstawiam
pyszne, dietetyczne ciasto marchewkowe z mąki razowej i bez cukru.
Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju
kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę
materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o
sylwetkę i dzieci.
SKŁADNIKI:
(na
formę 23cmx23c
5
jajek M
2,5
szklanki mąki razowej typ 2000
szklanka
oleju kokosowego
pół
szklanki mleka
260g
marchewki
pół
szklanki wiórków kokosowych
2
łyżeczki sody oczyszczonej
2
łyżki cynamonu
pół
łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3
łyżki miodu
100g
czekolady gorzkiej lub mlecznej
100ml
śmietanki 30 %
WYKONANIE:
Marchew
myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na
małych. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczypta soli na
sztywno. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy.
Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno żółtka jajek, a
następnie mąkę, olej, mleko, starta marchew, wiórki kokosowe a na
końcu sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku
miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
W
małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki
czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do
wystudzenia.
Dla osób dbających o dietę polecam w wersji bez polewy czekoladowej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz