Puszyste i wilgotne ciasto,
kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny
sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.
U mnie w roli głównej śliwki... moja miłość
Zapraszam na małe co nieco
SKŁADNIKI:
(na
formę o wymiarach 25cmx25cm)
Ciasto:
3 żółtka
¾ szklanki cukru
15g cukru waniliowego
¾ szklanki kwaśniej śmietany
18%
1,5 szklanki maki pszennej
tortowej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
3 łyżki oliwy
Owoce (u mnie śliwki)
Bezowa pianka:
3 białka
100g drobnego cukru
WYKONANIE:
Żółtka jajek ucieramy z
cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki
oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło
siebie dowolne owoce. Najlepsze będą te o kwaskowym smaku. Ja
użyłam śliwek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez około 40
minut. Ciasto powinno być zarumienione i niemal upieczone. W czasie,
gdy cisto się piecze powoli na małych obrotach ubijamy białka. Gdy
będą już sztywne dodajemy drobny cukier i miksujemy aż się
rozpuści. Ubita piane nakładamy na wierzch ciasta i pieczemy
jeszcze 10 minut w tej samej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz