piątek, 27 marca 2015

Super baba black&white

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny.


środa, 25 marca 2015

Jajka w zalewie kminkowej

Nie przepadam za kminkiem, więc nie byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę czy kanapkę.





poniedziałek, 23 marca 2015

Najlepsza babka cytrynowa

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;) 
 Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.



piątek, 20 marca 2015

Triki kuchenne – pieczenie

Wielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę.

Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt kulinarny.






środa, 18 marca 2015

Pasztet staropolski

Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;)
Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak.



poniedziałek, 16 marca 2015

Babka majonezowa z karmelową polewą

Przepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)


piątek, 13 marca 2015

Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem

  Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania.

środa, 11 marca 2015

Kurczaczki - jajka faszerowane z curry

Faszerowane jajka są hitem przystawek chyba w większości polskich domów. Czym je wypełnimy pozostaje tylko sprawą naszej wyobraźni i gustu. Proponuję dla urozmaicenia farsz curry i wesołą formę kaczuszek.


poniedziałek, 9 marca 2015

Sałata z pieczarkami

Sałatka z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka, szybka i pełna smaków.


piątek, 6 marca 2015

Krem rafaello z cieciorki

 Kto powiedział że cieciorkę trzeba jeść na wytrawnie? Wcale nie trzeba! Jako zdeklarowany łasuch zdecydowałam się pokombinować z wykorzystaniem jej na słodko. Efekt był taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :)
Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;)


środa, 4 marca 2015

Glazurowana marchewka

Dzisiaj coś naprawdę prostego i pysznego. Właściwie to na tyle prostego, że nawet miałam wątpliwości czy zamieszczać ten post na blogu, ale jest naprawdę pyszna i idealnie sprawdza się jako jarzynka do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.


poniedziałek, 2 marca 2015

Ragoût miesno-warzywne

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. 



sobota, 28 lutego 2015

Guacamole

Istnieje niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej pasty z awokado. W podstawowej wersji smaczliwkę rozciera się z dodatkiem limonki i soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę, kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów kukurydzianych.




środa, 25 lutego 2015

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

Pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem.

poniedziałek, 23 lutego 2015

Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową

Kończąc opychanie się słodyczami przerzucamy się na bardziej dietetyczne propozycje czyli rybki. Ja użyłam gładzicę ale równie dobrze sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i niskokaloryczna. 


sobota, 21 lutego 2015

Owsiane kuleczki czekoladowe

 Kontynuując postanowienie o nie robieniu słodkości zapraszam na owsiane kuleczki czekoladowe;) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawy i dla niespodziewanych gości. Ale najlepsze w nich jest to, ze można je przygotowywać z dziećmi, a radości przy tym cały ogrom ;)




środa, 18 lutego 2015

Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną

Zmorą wielu osób jest wycinanie ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt.


poniedziałek, 16 lutego 2015

Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką

Bardzo puszyste, korzennie pachnące, z kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.


piątek, 13 lutego 2015

Zakochane jajka w parówce

Jutro Walentynki! Z tej okazji nie mogło zabraknąć walentynkowego posta, mimo iż... osobiście to święto kojarzy mi się z kiczowatymi, czerwonymi serduszkami wyskakującymi z każdej lodówki. 
 Kochajcie się zawsze (nie tylko 14.02.) i okazujcie sobie tę miłość... 
choćby w formie serduszkowego jajka podanego do łóżka. 

 

czwartek, 12 lutego 2015

Dietetyczny krem czekoladowy z awokado w 5 minut

Dziś Tłusty Czwartek a więc pączko- i faworkobranie.  
Idąc nieco pod prąd proponuje słodycz, po którym nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia.
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
 Awokado zawiera spore ilości kwasu linolowego, który obniża cholesterol, oraz potas regulujący ciśnienie krwi. Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. A miodzik ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce i odżywia mózg.

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Kiedy zobaczyłam podobny przepis na Facebooku ad razu wiedziała, że go przygotuje. Świetna alternatywa dla tradycyjnego kremu czekoladowego. Dużo zdrowsza i mnie kaloryczna. Bez dodatku cukru i tłuszczu. Daje głowę że niewielu odgadnie co jest podstawą tego pysznego kremu ;)



wtorek, 10 lutego 2015

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa

Będąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie.



niedziela, 8 lutego 2015

Niedocenione nasionka czyli siemię lniane

Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat o moich ulubionych nasionkach. Przyznaje się bez bicia że dodaje je do wszystkie (nawet deserów) bo są pyszne i baaardzo zdrowe. Przeczytajcie sami 



Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Po zalaniu ciepłą wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu.  
Można kupić siemię w postaci niełuskanych ziarenek, mielone i w tabletkach. W tych dwóch ostatnich formach jest zwykle pozbawione kwasów tłuszczowych (czyli odolejone), a mielenie powoduje utlenienie związków zawartych w nasionach. Dlatego tez polecam siemię w formie niełuskanej. 
Siemię pełne jest dobroczynnych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E oraz pomaga w dolegliwościach pokarmowych do tego kosztuje ledwie kilka złotych.

piątek, 6 lutego 2015

wyróżnienie w konkursie "Świąteczne wypieki"

takie niespodzianki to ja lubię :)

przed chwilą przyszedł kurier i przyniósł nagrodę w konkursie sklepu Kaufland "Świąteczne wypieki"

kosz z produktami i bon upominkowy na 100zł ...  SUPER :D



Chleb orkiszowy z orzechami

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych.




wtorek, 3 lutego 2015

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami.


niedziela, 1 lutego 2015

Tort migdałowy w paski

Tort migdałowy wymarzył sobie na urodziny mój mąż. To było moje pierwsze podejście do tego wypieku a mąż skomplementował, że najlepsze z wszystkich dotychczasowych. Mimo, iż lubię wypróbowywać nowe przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar.



środa, 28 stycznia 2015

Smarowidło babuni

Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie!
Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku. 


niedziela, 25 stycznia 2015

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

 Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.

 

wtorek, 20 stycznia 2015

sobota, 17 stycznia 2015

Pieczeń rzymska z soczewicą

Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i niskokaloryczna.


środa, 14 stycznia 2015

Czy z tej mąki będzie chleb?

Maka to produkt, który można znaleźć chyba  w każdej kuchni (nawet tej mało eksploatowanej). Warto zaznajomić się z jej typami, rodzajami i zastosowaniem.
Mąka jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż. Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją.
W zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być zastosowana do różnych celów - spożywczych, paszowych lub przemysłowych. Powszechnie używana do produkcji pieczywa, wyrobów cukierniczych oraz makaronów.
Produkcja mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na mechanicznym rozdrobnieniu oczyszczonego ziarna, tak aby oddzielić centralną części ziarna, to jest bielma mącznego od zewnętrznej warstwy ziarna - to jest okrywy owocowo-nasiennej. W ten sposób z rozdrobnionego bielma wytwarzana jest mąka, a oddzielona warstwa owocowo-nasienna tworzy otręby. Proces produkcji polega na wielokrotnym, etapowym rozdrobnieniu ziarna oraz ich sortowaniu i odsiewaniu.


wtorek, 13 stycznia 2015

poniedziałek, 12 stycznia 2015

"Czerwone diamenty" czyli jagody goji

Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody goji (Lycium barbarum) znane są w Azji od tysięcy lat.
Nie ma wątpliwości, że jagody goji charakteryzuje obecność wielu cennych dla zdrowia składników. Mają zawierać witaminę C, E, Witaminy z grupy B, selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń oraz wspierać odporność.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.

Niemniej mimo iż nie jesteśmy w stanie określić dokładnych wartość zawartości witamin i mikroelementów, bezdyskusyjnym pozostaje fakt, iż jagody goji zwane również „czerwonymi diamentami” korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.


niedziela, 11 stycznia 2015

Ciasteczka digestive

Digestive to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną czekoladą.

piątek, 9 stycznia 2015

Pasta z makreli

Pasta z makreli często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację (niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3 a cebula i szczypiorek mają właściwości bakteriobójcze i poprawiają odporność organizmu.


środa, 7 stycznia 2015

Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe

  Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Spód z ciasta można przygotować i podpiec nawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam więcej niż 20 minut.



poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sałatka z selerem i żurawiną

Sałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny.



sobota, 3 stycznia 2015

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly