Przepyszna, puszysta i wilgotna.
Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym
hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie
do kawy czy na imieniny.
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
piątek, 27 marca 2015
środa, 25 marca 2015
Jajka w zalewie kminkowej
Nie przepadam za kminkiem, więc nie
byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak
zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam
je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę
czy kanapkę.
poniedziałek, 23 marca 2015
Najlepsza babka cytrynowa
Najlepsza
babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)
Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.
piątek, 20 marca 2015
Triki kuchenne – pieczenie
Wielkimi krokami zbliżają się święta. A jak wiadomo święta bez sernika, mazurka czy babki to nie święta ;) Z tej okazji chciałam się z Wami podzielić trikami, które ułatwią i umilą pracę.
Triki kuchenne, będące w centrum mojego zainteresowania, pomagają
łatwiej, sprawniej, szybciej przygotować zamierzony efekt
kulinarny.
środa, 18 marca 2015
Pasztet staropolski
Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od
lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma
potrzeby ich zmieniać ;)
Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma
bardzo wyrazisty smak.
poniedziałek, 16 marca 2015
Babka majonezowa z karmelową polewą
Przepis na babkę majonezowa dostałam
wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę
karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)
piątek, 13 marca 2015
Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem
Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" -
pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na
Wielkanocnego śniadania.
środa, 11 marca 2015
poniedziałek, 9 marca 2015
Sałata z pieczarkami
Sałatka
z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po
dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko
wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka,
szybka i pełna smaków.
piątek, 6 marca 2015
Krem rafaello z cieciorki
Kto
powiedział że cieciorkę trzeba jeść na wytrawnie? Wcale nie
trzeba! Jako zdeklarowany łasuch zdecydowałam się pokombinować z
wykorzystaniem jej na słodko. Efekt był taki, że mąż, który
uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po
czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode
mnie!” :)
Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie
wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki
krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie
zjecie go całego łyżeczką ;)
środa, 4 marca 2015
Glazurowana marchewka
Dzisiaj coś naprawdę prostego i pysznego. Właściwie to na tyle prostego, że nawet miałam wątpliwości czy zamieszczać ten post na blogu, ale jest naprawdę pyszna i idealnie sprawdza się jako jarzynka do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.
poniedziałek, 2 marca 2015
Ragoût miesno-warzywne
Uwielbiam
dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy
tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne
przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.
sobota, 28 lutego 2015
Guacamole
Istnieje
niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej pasty z awokado.
W podstawowej wersji smaczliwkę rozciera się z dodatkiem limonki i
soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę,
kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek
do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów
kukurydzianych.
środa, 25 lutego 2015
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku
Pyszne, sycące i bardzo szybkie w
przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi
grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem.
poniedziałek, 23 lutego 2015
Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową
Kończąc opychanie się słodyczami przerzucamy się na bardziej dietetyczne propozycje czyli rybki. Ja użyłam gładzicę ale równie dobrze sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Gładzica
gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne
białe mięso zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki
sposobowi przygotowania jest lekka i niskokaloryczna.
sobota, 21 lutego 2015
Owsiane kuleczki czekoladowe
Kontynuując postanowienie o nie robieniu słodkości zapraszam na owsiane kuleczki czekoladowe;) Bardzo
proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawy i dla
niespodziewanych gości. Ale najlepsze w nich jest to, ze można je
przygotowywać z dziećmi, a radości przy tym cały ogrom ;)
środa, 18 lutego 2015
Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną
Zmorą wielu osób jest wycinanie
ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem.
Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka
i tak mają piękny równy kształt.
poniedziałek, 16 lutego 2015
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką
Bardzo puszyste, korzennie pachnące, z
kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie
babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy
słodkie do kawki.
piątek, 13 lutego 2015
Zakochane jajka w parówce
Jutro Walentynki! Z tej okazji nie mogło zabraknąć walentynkowego posta, mimo iż... osobiście to święto kojarzy mi się z kiczowatymi, czerwonymi serduszkami wyskakującymi z każdej lodówki.
Kochajcie się zawsze (nie tylko 14.02.) i okazujcie sobie tę miłość...
choćby w formie serduszkowego jajka podanego do łóżka.
czwartek, 12 lutego 2015
Dietetyczny krem czekoladowy z awokado w 5 minut
Dziś Tłusty Czwartek a więc pączko- i faworkobranie.
Idąc nieco pod prąd proponuje słodycz, po którym nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia.
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Awokado zawiera spore ilości kwasu linolowego, który obniża cholesterol, oraz potas regulujący ciśnienie krwi. Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. A miodzik ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce i odżywia mózg.
Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/awokado-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_42136.html
Kiedy zobaczyłam podobny przepis na
Facebooku ad razu wiedziała, że go przygotuje. Świetna alternatywa
dla tradycyjnego kremu czekoladowego. Dużo zdrowsza i mnie
kaloryczna. Bez dodatku cukru i tłuszczu. Daje głowę że niewielu
odgadnie co jest podstawą tego pysznego kremu ;)
wtorek, 10 lutego 2015
Zupa krem pieczarkowo-orzechowa
Będąc na zakupach usłyszałam jak
pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową.
Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku
więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do
niej czegoś od siebie.
niedziela, 8 lutego 2015
Niedocenione nasionka czyli siemię lniane
Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat o moich ulubionych nasionkach. Przyznaje się bez bicia że dodaje je do wszystkie (nawet deserów) bo są pyszne i baaardzo zdrowe. Przeczytajcie sami
Siemię lniane to nic innego jak nasiona
lnu. Po zalaniu ciepłą
wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą
ilością śluzu.
Można
kupić siemię w postaci niełuskanych ziarenek, mielone i w
tabletkach. W tych dwóch ostatnich formach jest zwykle pozbawione
kwasów tłuszczowych (czyli odolejone), a mielenie powoduje
utlenienie związków zawartych w nasionach. Dlatego tez polecam
siemię w formie niełuskanej.
Siemię pełne jest dobroczynnych
kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E oraz pomaga w
dolegliwościach pokarmowych do tego kosztuje ledwie kilka złotych.
piątek, 6 lutego 2015
wyróżnienie w konkursie "Świąteczne wypieki"
takie niespodzianki to ja lubię :)
przed chwilą przyszedł kurier i przyniósł nagrodę w konkursie sklepu Kaufland "Świąteczne wypieki"
kosz z produktami i bon upominkowy na 100zł ... SUPER :D
Chleb orkiszowy z orzechami
Uwielbiam zapach domowego
chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do
żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w
trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się
mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie
chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów
tłuszczowych i składników mineralnych.
wtorek, 3 lutego 2015
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami
Pizzę
uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna.
Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi
dodatkami.
niedziela, 1 lutego 2015
Tort migdałowy w paski
Tort migdałowy wymarzył sobie na urodziny mój mąż. To było moje pierwsze podejście do tego wypieku a mąż skomplementował, że najlepsze z wszystkich dotychczasowych. Mimo, iż lubię wypróbowywać nowe przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar.
piątek, 30 stycznia 2015
środa, 28 stycznia 2015
Smarowidło babuni
Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie!
Przepyszne
domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce,
w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne
i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i
majeranku.
niedziela, 25 stycznia 2015
Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą
Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.
wtorek, 20 stycznia 2015
Sałatka z roszponką i bryndzą
Świeża,
wiosenna sałatka z wyrazistym smakiem bryndzy i orzechowym aromatem
roszponki podkreślonym ziołowym winegretem.
sobota, 17 stycznia 2015
Pieczeń rzymska z soczewicą
Bardzo lubię pieczeń rzymską bo jest
nieskomplikowana i mało angażująca w przygotowaniu. Soczewica
która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i ma
niski indeks glikemiczny sprawia, że pieczeń jest zdrowa i
niskokaloryczna.
środa, 14 stycznia 2015
Czy z tej mąki będzie chleb?
Maka to produkt, który można znaleźć chyba w każdej kuchni (nawet tej mało eksploatowanej). Warto zaznajomić się z jej typami, rodzajami i zastosowaniem.
Mąka
jest to produkt powstały w wyniku silnego rozdrobnienia ziarna zbóż.
Cechuje się drobną granulacją i sypką konsystencją.
W
zależności od rodzaju zboża z którego otrzymano mąkę może być
zastosowana do różnych celów - spożywczych, paszowych lub
przemysłowych. Powszechnie używana do produkcji pieczywa, wyrobów
cukierniczych oraz makaronów.
Produkcja
mąki polega na przemiale ziarna, tzn. na mechanicznym rozdrobnieniu
oczyszczonego ziarna, tak aby oddzielić centralną części ziarna,
to jest bielma mącznego od zewnętrznej warstwy ziarna - to jest
okrywy owocowo-nasiennej. W ten sposób z rozdrobnionego bielma
wytwarzana jest mąka, a oddzielona warstwa owocowo-nasienna tworzy
otręby. Proces produkcji polega na wielokrotnym, etapowym
rozdrobnieniu ziarna oraz ich sortowaniu i odsiewaniu.
wtorek, 13 stycznia 2015
poniedziałek, 12 stycznia 2015
"Czerwone diamenty" czyli jagody goji
Kolcowój
pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody
goji (Lycium barbarum) znane są w Azji od tysięcy lat.
Nie
ma wątpliwości, że jagody goji charakteryzuje obecność wielu
cennych dla zdrowia składników. Mają zawierać witaminę C, E,
Witaminy z grupy B, selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole
roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas, wapń
oraz wspierać odporność.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
Bardzo trudno ustalić jednak, ile ich jest. Rozbieżności na stronach w całości poświęconych "cudownym owocom" jest ogromna z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i w zależności od jakości jagód, ich pochodzenia, czy nawet pogody w sezonie upraw.
Niemniej
mimo iż nie jesteśmy w stanie określić dokładnych wartość
zawartości witamin i mikroelementów, bezdyskusyjnym pozostaje fakt,
iż jagody goji zwane również „czerwonymi diamentami”
korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
niedziela, 11 stycznia 2015
Ciasteczka digestive
Digestive
to najbardziej popularne ciasteczka w UK. Są kruche, pełnoziarniste,
o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najlepsze z mleczną
czekoladą.
piątek, 9 stycznia 2015
Pasta z makreli
Pasta z makreli
często gości w moim domu jako dodatek do pieczywa na kolację
(niekoniecznie w piątek). Makrela jest świetnym źródłem białka
oraz kwasów omega-3 a cebula i szczypiorek mają właściwości
bakteriobójcze i poprawiają odporność organizmu.
środa, 7 stycznia 2015
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe
Małe , niezobowiązujące tarteletki są
świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia
karnawałowe, urodzinowe czy sylwestrowe. Spód z ciasta można
przygotować i podpiec nawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w
lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam
więcej niż 20 minut.
poniedziałek, 5 stycznia 2015
Sałatka z selerem i żurawiną
Sałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne
okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi
dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler
naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny.
sobota, 3 stycznia 2015
piątek, 2 stycznia 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)