poniedziałek, 2 marca 2015

Ragoût miesno-warzywne

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji. 





 
SKŁADNIKI:

1kg mięsa z szynki lub łopatki

2 średnie cebule

4-5 gałązki selera naciowego

3-4 marchewki

3 czerwone papryki

200g małych pieczarek

1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego

sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek

oliwa do podsmażenia





WYKONANIE:



W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly