Istnieje
niezliczona ilość odmian klasycznej meksykańskiej pasty z awokado.
W podstawowej wersji smaczliwkę rozciera się z dodatkiem limonki i
soli. Często modyfikuje się przepis dodając pomidory, paprykę,
kolendrę, chilli czy czosnek. Meksykanie serwują je jako dodatek
do wielu potraw ale najczęściej jako dip do nachos i chipsów
kukurydzianych.
Składniki:
dojrzałe awokado
2
ząbki czosnku
sok
z ½ limonki/cytryny
sól,
czarny pieprz, papryka chilli/pieprz cayenne
Sposób
przygotowania:
Awokado powinno być
dojrzałe, jeśli nie jest owiń je gazetą i zostaw na 2 dni.
Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Dodajemy dwa
przeciśnięte ząbki czosnku oraz sok z ½ limonki. Można dodać
również jej startą skórkę co doda dodatkowego cytrusowego
aromatu. Całość gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem do
uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo
mielonym czarnym pieprzem oraz chilli lub pieprzem cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz