Pyszne, sycące i bardzo szybkie w
przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi
grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem.
Składniki:
15 g suszonych grzybów mun
90g pędów bambusa
100g kiełków fasoli
½ czerwonej papryki
1 marchew
biała część pora
200g makaronu ryżowego
3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 piersi z kurczaka
Kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
Kolendra lub natka pietruszki do
posypania
Wykonanie:
Grzyby mun
namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy
w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy
obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka
kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso
zmieni kolor dodajemy posiekanego w talarki pora, oraz paprykę i
marchew pokrojone w małe słupki. Gdy warzywa zmiękną dolewamy sos
sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron.
Przesmażamy wszystko kilka minut lub opcjonalnie podajemy osobno
makaron i kurczaka z warzywami. Serwujemy posypane kolendrą lub
natką pietruszki.
To są moje smaki, takie dania to mogłabym jeść co dzień.
OdpowiedzUsuń