środa, 25 lutego 2015

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

Pyszne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem.

 

Składniki:
15 g suszonych grzybów mun
90g pędów bambusa
100g kiełków fasoli
½ czerwonej papryki
1 marchew
biała część pora
200g makaronu ryżowego
3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 piersi z kurczaka
Kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
Kolendra lub natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy posiekanego w talarki pora, oraz paprykę i marchew pokrojone w małe słupki. Gdy warzywa zmiękną dolewamy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron. Przesmażamy wszystko kilka minut lub opcjonalnie podajemy osobno makaron i kurczaka z warzywami. Serwujemy posypane kolendrą lub natką pietruszki.




1 komentarz:

  1. To są moje smaki, takie dania to mogłabym jeść co dzień.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly