Kończąc opychanie się słodyczami przerzucamy się na bardziej dietetyczne propozycje czyli rybki. Ja użyłam gładzicę ale równie dobrze sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Gładzica
gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne
białe mięso zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki
sposobowi przygotowania jest lekka i niskokaloryczna.
SKŁADNIKI:
2
wypatroszone gładzice
2
łyżki oliwy z oliwek
papryka
ostra w płatkach
3
łyżki posiekanego koperku
sok
i skórka otarta z limonki
biały
pieprz
sól
WYKONANIE:
Rybę
dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy
i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny,
koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy
marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym
lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy
wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy
marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie
pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz