poniedziałek, 23 lutego 2015

Ryba na parze z płatkami papryki i nutą cytrusową

Kończąc opychanie się słodyczami przerzucamy się na bardziej dietetyczne propozycje czyli rybki. Ja użyłam gładzicę ale równie dobrze sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Gładzica gotowana na parze z płatkami papryki jest pikantna, a jej delikatne białe mięso zyskuje wyraźnie wyczuwalną nutę cytrusową. Dzięki sposobowi przygotowania jest lekka i niskokaloryczna. 




SKŁADNIKI:

2 wypatroszone gładzice

2 łyżki oliwy z oliwek

papryka ostra w płatkach

3 łyżki posiekanego koperku

sok i skórka otarta z limonki

biały pieprz

sól





WYKONANIE:



Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z oliwy z oliwek, soku, oraz skórki z cytryny, koperku, płatków papryki, soli orz białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Rybę marynujemy przez kilka godzin (im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem ziół i przypraw). W garnku zagotowujemy wodę. Na sitko do gotowania na parze wykładamy rybę polewamy marynatą. Gotujemy na parze przez 20 minut. Serwujemy w towarzystwie pomidorowej salsy i ziemniaków/frytek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly