Dzisiaj coś naprawdę prostego i pysznego. Właściwie to na tyle prostego, że nawet miałam wątpliwości czy zamieszczać ten post na blogu, ale jest naprawdę pyszna i idealnie sprawdza się jako jarzynka do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.
SKŁADNIKI:
4-5
marchewki
około 40 g masła
1-2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony czarny pieprz
około 40 g masła
1-2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Marchewki
umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na roztopionym
maśle tak aby pokryło ono marchewki. Wlać tyle wody aby zakryła
marchewki, doprawić sola i pieprzem i gotować na wolnym ogniu około
20 minut aż będą miękkie. Jeśli woda wyparuje należy dodać jej
jeszcze trochę. Pod koniec gotowanie w garnku niemal nie powinno być
płynu. Jeśli jest należy go zredukować. marchewki posypać cukrem
i przesmażać kilka minut aż pokryją się glazurą. Doprawić do
smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz