środa, 4 marca 2015

Glazurowana marchewka

Dzisiaj coś naprawdę prostego i pysznego. Właściwie to na tyle prostego, że nawet miałam wątpliwości czy zamieszczać ten post na blogu, ale jest naprawdę pyszna i idealnie sprawdza się jako jarzynka do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.



SKŁADNIKI:

4-5 marchewki
około 40 g masła
1-2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony czarny pieprz



WYKONANIE:



Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na roztopionym maśle tak aby pokryło ono marchewki. Wlać tyle wody aby zakryła marchewki, doprawić sola i pieprzem i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż będą miękkie. Jeśli woda wyparuje należy dodać jej jeszcze trochę. Pod koniec gotowanie w garnku niemal nie powinno być płynu. Jeśli jest należy go zredukować. marchewki posypać cukrem i przesmażać kilka minut aż pokryją się glazurą. Doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly