piątek, 6 marca 2015

Krem rafaello z cieciorki

 Kto powiedział że cieciorkę trzeba jeść na wytrawnie? Wcale nie trzeba! Jako zdeklarowany łasuch zdecydowałam się pokombinować z wykorzystaniem jej na słodko. Efekt był taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :)
Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;)




SKŁADNIKI:

200g suchej cieciorki (ciecierzycy)

łyżeczka sody oczyszczonej

120g wiórków kokosowych

200g białej czekolady

3 łyżki masła

kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego

3 łyżki cukru

1/3 szklanki mleka w proszku



WYKONANIE:



Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Ciepła ciecierzyce miksuję na gładko w robocie kuchennym. Czekoladę łamię na kawałki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaje do ciepłej jeszcze ciecierzycy i dalej miksuje na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodaję masło, aromat, mleko w proszku i cukier do smaku. Na końcu wsypuje wiórki kokosowe. Ja lubię gdy krem nie jest idealnie gładki i wiórki są wyczuwalne. Jeśli ma być gładki i aksamitny warto zmielić wiórki wcześniej.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly