środa, 18 lutego 2015

Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną

Zmorą wielu osób jest wycinanie ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt.



Składniki
(na około 22 sztuk)
250g maki tortowej
70g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki mleka
170g miękkiego masła
50g suszonej żurawiny
15g jagód goji
40g posiekanych orzechów (dowolnych)

Sposób przygotowania
Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly