niedziela, 8 lutego 2015

Niedocenione nasionka czyli siemię lniane

Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat o moich ulubionych nasionkach. Przyznaje się bez bicia że dodaje je do wszystkie (nawet deserów) bo są pyszne i baaardzo zdrowe. Przeczytajcie sami 



Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Po zalaniu ciepłą wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu.  
Można kupić siemię w postaci niełuskanych ziarenek, mielone i w tabletkach. W tych dwóch ostatnich formach jest zwykle pozbawione kwasów tłuszczowych (czyli odolejone), a mielenie powoduje utlenienie związków zawartych w nasionach. Dlatego tez polecam siemię w formie niełuskanej. 
Siemię pełne jest dobroczynnych kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E oraz pomaga w dolegliwościach pokarmowych do tego kosztuje ledwie kilka złotych.


Wartości odżywcze
Siemię lniane zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. (podobna do zawartości tych kwasów w rybach). W składnie nasion lnu można wchodzi tłuszcz roślinny w ilości 38-44%, z czego około 60% stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a około 15% kwasy tłuszczowe omega-6.
Poza dobroczynnymi kwasami tłuszczowymi w nasionach lnu odnajdziemy również: witaminę E, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny.

Właściwości zdrowotne
Wymienione składniki powodują, że siemię lniane obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Ponadto wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Ze względu na znaczna zawartość kwasów omega-3 i -6 polecany osobom, które wykluczyły ze swojej diety ryby.

Nasiona lnu świetnie osłaniają przewód pokarmowy. Po zalaniu ciepłą wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu, który powleka błony śluzowe żołądka i przełyku, działając osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego. Od lat siemię jest stosowane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Mimo, iż istnieje szereg dobrych leków, które likwidują wspomniane choroby siemię lniane jest cały czas stosowane jako czynnik wspomagający leczenie. Śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości dlatego też przemieszcza się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające, gdyż pęczniejąc w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie.

Siemię lniane świetnie wspomaga odchudzanie, gdyż po pierwsze reguluje poziom cholesterolu w organizmie, a z tym osoby z nadwagą mają często duży problem. Po drugie zaś, wywołuje wrażenie sytości, dzięki czemu ograniczają apetyt. W rezultacie udaje się uniknąć nadprogramowych kalorii. Oczywiście, nie należy się spodziewać, że zrzuci się zbędne kilogramy wyłącznie z pomocą siemienia lnianego, gdyż ono jedynie wspomaga odchudzania a kluczem do sukcesu jest zbilansowana dietą i aktywność fizyczna.

Z czym to jeść?
Siemię lniane możemy spożywać w formie nasionek lub mielonej. Jeśli mielonej to polecam kupować całe ziarenka i mielić je w domu w blenderze lub młynku do kawy i zużywać na bieżąco. Kupione w sklepie mielone siemię jest odolejone czyli pozbawione dobroczynnych kwasów omega-3 i -6 a także utlenione.
Mielone siemię możemy dodawać łatwo przemycić rodzinie dodając je właściwie do wszystkiego: wypieków ciast, ciasteczek, domowego pieczywa, pulpetów, pieczeni rzymskiej, gulaszy, sosów, zup.
W formie nasion można je stosować w owsiance, musli, jogurcie, ciastkach, wypiekach, pieczywie czy sałatkach.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly