Nie przepadam za kminkiem, więc nie
byłam do tego przepisu zbyt optymistycznie nastawiona. Jednak
zgodnie z zasadą, że wszystkiego trzeba spróbować przygotowałam
je i nie żałuję! Są smaczne i zaskakujące. Świetne na grzankę
czy kanapkę.
Składniki:
6
jajek
1l wody
40g kminku (nie mielony)
pół łyżki soli
łupinki z czterech cebul
1l wody
40g kminku (nie mielony)
pół łyżki soli
łupinki z czterech cebul
Sposób
przygotowania:
Jajka ugotować na
twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli lub octu. Ostudzić i
opłukać ze wszystkich stron tak aby skorupka jaka była popękana.
Wodę zagotować z łupinami cebul, kminkiem i solą. Gotować 15-20
minut. Odcedzić i ostudzić. Jajka umieścić w szklanym słoiku i
zalać zalewą. Pozostawić w lodówce na 3 dni. Można jeść na
zimno lub ciepło, z szynką, grzanką lub sałatką.
Bardzo fajne jajka, może warto na święta takie robić? :D
OdpowiedzUsuń