Przepyszna, puszysta i wilgotna.
Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym
hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie
do kawy czy na imieniny.
SKŁADNIKI:
6
jajek
1 i
½ szklanki cukru
kostka
masła lub ew. margaryn
3
szklanki maki
15g
proszku do pieczenia
¾
szklanki letniego mleka
cukier
waniliowy
czubata
łyżka kakao
do
dekoracji: cukier puder
WYKONANIE:
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem/margaryną na puszysta masę.
Dodawać powoli mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a
następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z
białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać
do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej
dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną.
Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać
cukrem pudrem.
Smacznego
Witam, w skladnikach nie widze ile oleju.
OdpowiedzUsuńBo nie ma oleju w tym przepisie jest tłuszcz masło lub margaryna
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWkradł się mały błąd, już poprawiam. Dziękuję za spostrzegawczość :)
Usuń