poniedziałek, 29 lutego 2016

Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą

W tym roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu.
Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania.


sobota, 27 lutego 2016

Spaghetti z małżami

Bardzo szybka i smaczna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem.




piątek, 26 lutego 2016

Cynamonowe palmiery

Najprostsze słodkie wypieki z ciasta francuskiego. Wystarczy że macie ciasto w lodówce i 20 minut czasu i możecie do kawy cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami.


środa, 24 lutego 2016

Przystawka z wędzonego łososia i suszonych pomidorów

Lekko słodkawe, wyraziste suszone pomidory w towarzystwie delikatnego, kremowego serka, świeżych ziół i wędzonego łososia tworzą bardzo smaczną i złożoną przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako danie na przyjęcia czy domówki.



poniedziałek, 22 lutego 2016

Grzybowa soczewica z kurczakiem

Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla osób dbających o zdrową dietę. Soczewica ma mnóstwo wartości odżywczych: białka, potasu oraz kwasu foliowego i z powodzeniem zastępuje węglowodanowe dodatki np. makaron. Świetnie nadaje się dla sportowców po wysiłku fizycznym.



sobota, 20 lutego 2016

Oscypek marynowany w miodzie i chilii

Gorący, roztapiający się oscypek marynowany w miodzie i chilii serwowany w towarzystwie sałatki z pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii to pyszna przystawka na ciepło.



Malinowe babeczki

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;)


środa, 17 lutego 2016

Wrapy z tortilli z tuńczykiem

Szybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę.



poniedziałek, 15 lutego 2016

Ekspresowe francuskie cebularze

Jeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.


sobota, 13 lutego 2016

Babka piaskowa bezglutenowa

Babka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta... do tego bajecznie prosta w przygotowaniu. Przepis Doroty Świątkowskiej. 


piątek, 12 lutego 2016

Babeczki waniliowe

Pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki to świetny dodatek do kawy czy podwieczorku. Takie małe co nieco na kilka gryzów z pewnością sprawdzi się tez jako deser dla dzieci.


czwartek, 11 lutego 2016

Herbata z różą i rozmarynem

Taką pyszną, aromatyczną herbatę piłam z górskim schronisku. Nie tylko fantastycznie smakuje ale również świetnie rozgrzewa.


środa, 10 lutego 2016

Łódeczki z pumperniklu i wędzonego łososia

Taką pyszną i prostą przekąskę możecie z powodzeniem zaserwować na domówce czy przyjęciu. Jej wykonanie jest banalnie proste a połączenie kremowego serka z wyrazistym pumperniklem i aromatycznym łososiem wyjątkowo udane.




poniedziałek, 8 lutego 2016

Meksykańska tortilla (burrito)

Tortilla to rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami. Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie można przygotować w zaledwie 20-25 minut.



sobota, 6 lutego 2016

Makaron z owocami morza

Bardzo szybkie danie kuchni południowej do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Owoce morza, oliwki i pomidory to kwintesencja smaku kuchni śródziemnomorskiej.



piątek, 5 lutego 2016

Serowy leśny mech

Zielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym.



środa, 3 lutego 2016

Muffinki z czekoladą

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;)



poniedziałek, 1 lutego 2016

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami

Pyszna sałatka z lekko słodkawych pieczonych buraków, złamanych smakiem jogurtu naturalnego, chrupiących orzechów i wyrazistego szczypiorku. Świetna jako dodatek do dań rybnych i mięsnych lub jako lekki posiłek.



sobota, 30 stycznia 2016

Schab duszony w pomidorach

Schab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny.



piątek, 29 stycznia 2016

Muffinki podwójnie czekoladowe

Bardzo czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone.


środa, 27 stycznia 2016

Mus czekoladowy

Mus jest bardzo puszysty, dobrze napowietrzony, z wyraźną nutą alkoholu. Świetnie komponuje się z delikatną bitą śmietaną. Jeśli przygotowujemy go z czekoladą mleczną zamiast deserowej warto nieco zmniejszyć ilość cukru.



poniedziałek, 25 stycznia 2016

Roladki schabowe z oscypkiem

Duszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki.



sobota, 23 stycznia 2016

Smalec z mięsem i cebulką

Tradycyjny smalec wzbogacony mielonym mięsem i lekko słodkawą cebulką z spora ilością majeranku. Najlepszy z pajdą świeżego chleba.


piątek, 22 stycznia 2016

Tort z musem czekoladowym i wiśniami

Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką.


środa, 20 stycznia 2016

Quiche z kurczakiem i porem

Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację!


poniedziałek, 18 stycznia 2016

sobota, 16 stycznia 2016

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach. 
Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który najczęściej stosuję.



piątek, 15 stycznia 2016

Puszysty sernik z czekoladą i Baileys

Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką.

środa, 13 stycznia 2016

Spaghetti aglio e olio

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was.
Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej.


poniedziałek, 11 stycznia 2016

Grzane wino (grzaniec) z wiśniówką

Aromatyczny, rozgrzewający grzaniec to świetny pomysł na zimowe wieczory. Najlepiej przyrządzić go samemu, gdyż eksperymentując z przyprawami korzennymi, a także owocami i nalewkami możemy stworzyć swój ulubiony smak.



sobota, 9 stycznia 2016

Szakszuka z cukinią i pieczarkami

Aksamitne żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów, podsmażonej cebuli, pieczarek, cukinii i papryki - najlepsze śniadanie inspirowane kuchnią izraelską.



Składniki:
średnia cebula
ząbek czosnku
8-10 małych pieczarek
mała cukinia
2 dowolne kiełbaski (u mnie parówki)
3-4 średnie pomidory (opcjnalnie puszka pelatti)
sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
2-3 jajka
łyżka masła
łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile razem.
Pomidory nacinamy w X i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o mielonym czarnym pieprzem. W zawartości patelni robimy zagłębienia (tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Doprawiamy same jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

piątek, 8 stycznia 2016

Korzenne ciasto jabłkowe z kubka

Czasami po prostu chodzi na nami coś słodkiego. Wtedy takie ciacho z kubka jest po prostu idealne. Przygotowane na bazie mąki razowej będzie nie tylko pyszne ale też zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest wilgotne i bardzo smaczne.


środa, 6 stycznia 2016

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne)

Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą.



poniedziałek, 4 stycznia 2016

Krem z buraczków z ricottą

Bardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z serkiem ricotta i orzechami.


sobota, 2 stycznia 2016

Waniliowa jaglanka z bananem i marakują

Delikatna, waniliowa jaglanka świetnie komponuje się z kwaśną, wyrazistą marakują i bananem. 

Danie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek a także jako danie dla dzieci.




piątek, 1 stycznia 2016

Gorąca biała czekolada z piankami

Gęsta, słodka, z mięciutkimi, rozpływającymi piankami. 

Kiedy za oknem zimno czy plucha kubek gorącej czekolady i dobra książka to jedyne sensowne rozwiązanie.


poniedziałek, 28 grudnia 2015

Truskawki w szampanie

Prosty a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną.



czwartek, 24 grudnia 2015

Wesołych Świąt

Wspaniałych świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze. 
Świąt pełnych miłości, życzliwości i pysznej rybki ;)
życzy Sandra 
(pyrynagaz.blogspot.com)


środa, 23 grudnia 2015

Sernik mamy (tradycyjny)

Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy.
Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;)
Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly