piątek, 15 stycznia 2016

Puszysty sernik z czekoladą i Baileys

Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką.




Składniki:

(na tortownicę o średnicy 28cm)

spód:

180g zmielonych herbatników

90g stopionego masła

2 łyżeczki cukru pudru

2 łyżeczki kakao

łyżeczka kawy rozpuszczalnej

masa:

1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej

350ml śmietany kremówki

150ml + 50ml likieru Baileys

½-3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser)

100g gorzkiej czekolady

3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia.

Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10h do lodówki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly