poniedziałek, 4 stycznia 2016

Krem z buraczków z ricottą

Bardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z serkiem ricotta i orzechami.






SKŁADNIKI:


4 średnie buraczki (około 800 g)

oliwa z oliwek

1 spora cebula

duży ząbek czosnku

sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek

skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku

1 litr bulionu warzywnego



serek ricotta

orzechy włoskie

natka pietruszki



PRZYGOTOWANIE:




Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości buraków. Obrać ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki.


W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku.


Zupę serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami włoskim i natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly