sobota, 20 lutego 2016

Malinowe babeczki

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;)




Składniki:
(na około 22szt)
250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;))
130g masła
4 jajka M
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
kilka kropli aromatu waniliowego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
łyżka octu
szczypta soli
7 łyżek mleka

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i ostudzić. Utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką, sodą i solą. Całość przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki.
Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly