Aksamitne
żółtko rozlane wśród uduszonych do miękkości pomidorów,
podsmażonej cebuli, pieczarek, cukinii i papryki - najlepsze
śniadanie inspirowane kuchnią izraelską.
Składniki:
średnia cebula
ząbek czosnku
8-10 małych pieczarek
mała cukinia
2 dowolne kiełbaski (u mnie parówki)
3-4 średnie pomidory (opcjnalnie puszka
pelatti)
sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
2-3 jajka
łyżka masła
łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Na średniej wielkości patelni
rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebule drobno siekamy i szklimy na
tłuszczu. Ząbek czosnku ścieramy na małej tarce do cebuli.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w
plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą
większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę,
Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i
przesmażamy chwile razem.
Pomidory nacinamy w X i przelewamy
wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na
patelnię, posypujemy oregano i tymiankiem i przesmażamy aż
pomidory stracą wodę. Doprawiamy do smaku, solą i śwież o
mielonym czarnym pieprzem. W zawartości patelni robimy zagłębienia
(tyle ile mamy jajek). W każde wbijamy jedno jajko i kontynuujemy
gotowanie aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
Doprawiamy same jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
mnóstwo fajnych inspiracji
OdpowiedzUsuń