Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje
ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym,
doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na
kolację!
Składniki:
ciasto:
100g
maki pszennej tortowej
100g
maki pszennej krupczatki
100g
zimnego masła
szczypta
soli
2
łyżki zimnej wody
opcjonalnie
gotowe ciasto kruche
nadzienie:
podwójna
pierś z kurczaka
por
(bała i zielona część)
2
ząbki czosnku
garść
ciemnych oliwek
200ml
słodkiej śmietanki 12%
3
jajka
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób
przygotowania:
ciasto:
Składniki
ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez
około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na
formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za
foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na
niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w
temperaturze 180 stopni
nadzienie:
W
międzyczasie por pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy.
Wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy por
podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić
solą i pieprzem i ułożyć na podsmażonym porze.
Śmietankę
wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym
czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200
stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz