środa, 20 stycznia 2016

Quiche z kurczakiem i porem

Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację!




Składniki:

ciasto:

100g maki pszennej tortowej

100g maki pszennej krupczatki

100g zimnego masła

szczypta soli

2 łyżki zimnej wody



opcjonalnie gotowe ciasto kruche



nadzienie:

podwójna pierś z kurczaka

por (bała i zielona część)

2 ząbki czosnku

garść ciemnych oliwek

200ml słodkiej śmietanki 12%

3 jajka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Sposób przygotowania:

ciasto:

Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

nadzienie:

W międzyczasie por pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy por podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem i ułożyć na podsmażonym porze.

Śmietankę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly