poniedziałek, 18 stycznia 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem, pieczarkami i rukolą

Grillowany kurczak, lekko ostra rukola, słodkawa papryka i pikantne pieczarki to świetne zestawienie na lekki obiad czy przystawkę.







SKŁADNIKI:

(na 4 porcje)

1 podwójna pierś z kurczaka

sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie

opakowanie rukoli

½ czerwonej papryki

200g pieczarek

oliwa do smażenia

dressing:

2 łyżki musztardy dijon

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka balsamico (opcjonalnie)

sól, czarny pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy nieco oliwmy na małej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy aż odparują większą cześć wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia.



Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki kurczaka i grillujemy na złoto z obu stron. Przestudzamy.



Na talerzach układamy garść rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych pieczarek. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Układamy na sałatce.

W kubku mieszamy oliwę z musztardą dijon i opcjonalnie balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly