Superłatwe,
szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne...
doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z
łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców,
kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;)
Składniki:
(na
około 8-10 szt)
2
łyżki masła
pół
szklanki cukru pudru
jajko
szklanka
tłustego mleka
1,5
szklanki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
100g
czekolady (gorzkiej, mlecznej wg gustu)
Sposób
przygotowania:
Masło
rozpuścić i ostudzić.
Jajko
utrzeć z cukrem pudrem na puch a następnie dodawać kolejno nie
przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.
Foremki
do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do
każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak
aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać
drobno posiekaną czekoladą.
Piec
około 18-20 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C.
Najlepsze! Muffinki są tak urocze. Szybkie i zawsze smakują, w szczególności z czekoladą!
OdpowiedzUsuńta czekolada tak kusi..
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska przy kawie. Dobrze, że czekolada jest tutaj gorzka przynajmniej nie będzie ta muffinka tak bardzo kaloryczna. Bardzo lubię muffinki z owocami, w szczególności z jagodami lub z truskawkami.
OdpowiedzUsuń