środa, 3 lutego 2016

Muffinki z czekoladą

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;)



 



Składniki:

(na około 8-10 szt)

2 łyżki masła

pół szklanki cukru pudru

jajko

szklanka tłustego mleka

1,5 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g czekolady (gorzkiej, mlecznej wg gustu)





Sposób przygotowania:



Masło rozpuścić i ostudzić.

Jajko utrzeć z cukrem pudrem na puch a następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą.

Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C.


3 komentarze:

  1. Najlepsze! Muffinki są tak urocze. Szybkie i zawsze smakują, w szczególności z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna przekąska przy kawie. Dobrze, że czekolada jest tutaj gorzka przynajmniej nie będzie ta muffinka tak bardzo kaloryczna. Bardzo lubię muffinki z owocami, w szczególności z jagodami lub z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly