Od dawna kołatała mi się po
głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w
starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na męża, który nie jada
żadnego nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed
jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi
nie przeszkadza że będę ją jadła sama :)
"Pyry na gaz" to w mojej rodzinie hasło zapowiadające rodzinny posiłek. Zapraszam będzie pysznie!
sobota, 29 listopada 2014
czwartek, 27 listopada 2014
Orzechowe bułeczki
środa, 26 listopada 2014
Reniferki z makiem
Jeśli
lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka
są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym
smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią
słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.
wtorek, 25 listopada 2014
Zupa grzybowa z kaszą i białym winem
Zupa
grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z
delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że
jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia
tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z
suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię.
poniedziałek, 24 listopada 2014
niedziela, 23 listopada 2014
Tarta a'la makowiec
Makowiec występuje
tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt
Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym
spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest
tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową
świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia.
czwartek, 20 listopada 2014
Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji
Pyszne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej
i cukru trzcinowego z dodatkiem jagód goji, które są doskonałym
źródłem przeciwutleniaczy i składników mineralnych oraz pełnych
magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie
wymagają wykrawania ciasteczek.
środa, 19 listopada 2014
wtorek, 18 listopada 2014
Oscypek z konfiturą wiśniową i orzechami
Pyszna podhalańska przystawka po mojej małej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie.
poniedziałek, 17 listopada 2014
Francuska zupa cebulowa
Ta
zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego
obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie.
czwartek, 13 listopada 2014
Francuskie świderki
Polecam fajną, niezobowiązująca przekąskę z ciasta francuskiego. Gotowa w 20 minut, mega prosta i bardzo smaczna!
środa, 12 listopada 2014
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem
Świąteczny
must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na
około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet
kilka miesięcy.
poniedziałek, 10 listopada 2014
Świąteczna przyprawa korzenna (piernikowa)
5 minut, młynek do kawy i domowa mieszanka świątecznych przypraw gotowa. Aromatyczna, uderzająca korzennym zapachem... do tego ma ta przewagę nad sklepową, że możemy sami modyfikować proporcje składników w zależności od gustu i upodobań.
niedziela, 9 listopada 2014
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu
staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając
pięknego korzennego aromatu.
piątek, 7 listopada 2014
Łosoś w porach i cieście francuskim
Jak piątek to ryba..
... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i
wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości
lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra
z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje
smak dania.
czwartek, 6 listopada 2014
Kurczak duszony w porze i papryce
Zapraszam na bardzo proste i
nieskomplikowane danie obiadowe z kurczaka. Pałki duszone w porach i
papryce są bardzo soczyste, pikantnie doprawione i niezwykle łatwe
w przygotowaniu. Polecam szczególnie osobom, które stawiają
pierwsze kroki w kuchni.
środa, 5 listopada 2014
Crema di limoncello
Limoncello to tradycyjna sycylijska
nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym
słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji
mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest
pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać.
poniedziałek, 3 listopada 2014
Dietetyczna sałatka z jajkiem
Pyszna
i zdrowa sałatka gotowa w 15 minut. Świeże warzywa pełne witamin
i białko w postaci jajka i jogurtu. Idealna dla osób dbających o
formę.
niedziela, 2 listopada 2014
Cynamonowe ciasto dyniowe
Zapraszam
na pyszne cynamonowe ciasto dyniowe. W smaku podobne jet do ciasta
marchewkowego czy wiewiórki. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest
nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze
zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną
mąką pełnoziarnistą.
piątek, 31 października 2014
Placki ziemniaczane z dynią
Moje
dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie
przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest
starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki
zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał
się nabrać i zjadł ze smakiem.
środa, 29 października 2014
Krem porowy z serem lazur
Zupa inspirowane przepisem
Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego
sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last
minute.
Składniki
2 duże pory (biała i zielona
część)
0,5 l bulionu
czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
0,5 l bulionu
czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
Sposób
przygotowania
Od porów
odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod
bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z
ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach
masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach
dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie
potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i
gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone,
listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na
patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w
kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę.
Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem
natki.
wtorek, 28 października 2014
Makaron z krewetkami na ostro
Bardzo szybkie danie obiadowe
z makaronem i krewetkami skąpane w sosie krewetkowo-śmietanowym.
Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację.
poniedziałek, 27 października 2014
Domowa granola
Chrupiąca, sycąca i zdrowa granola. Idealna z jogurtem naturalnym i owocami na smaczny początek dnia. Wymienione w przepisie wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki i płatki migdałów możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, orzechami czy nasionami. Zachowujemy przy tym proporcję aby sumarycznie było ich 2 szklanki.
niedziela, 26 października 2014
Zakochane serce
Puszyste
ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie
wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno
skradnie nie jedno serce.
czwartek, 23 października 2014
Kluski z kalafiora
Uwielbiam
kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z
kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany.
Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z
okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!
środa, 22 października 2014
Tarta z kaszanką i kapustą
Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem
wtorek, 21 października 2014
Sernik "Snickers"
Bardzo puszysty sernik z
kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi
kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale
za to bardzo smaczny.
Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach.
poniedziałek, 20 października 2014
niedziela, 19 października 2014
Sałatka z boczniakami i kalafiorem
Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu
foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W
połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i
zdrową sałatę.
czwartek, 16 października 2014
Chlebek paprykowy
16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu.
wtorek, 14 października 2014
Kluseczki z cukinii
Zapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej.
Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne
kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i
mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny.
poniedziałek, 13 października 2014
Chleb samo zdrowie
Domowy chleb nie ma sobie równych.
Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej
skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez
zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem
wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni
pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.
niedziela, 12 października 2014
Pałki kurczaka w coli
Kurczaka lubią wszyscy. W wersji
glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i
pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko
słodki... idealny!
sobota, 11 października 2014
Pieczone roladki z piersi kurczaka
Pyszna propozycja
dla osób dbających
o sylwetkę.
Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku
tłuszczu i zawinięte
w szynkę
szwarcwaldzką.
Palce lizać!
piątek, 10 października 2014
Krem "Monte"
Deser inspirowany przepysznym kremem
Monte... jedwabisty, kremowy, czekoladowo-orzechowy. PRZEPYSZNY!
czwartek, 9 października 2014
Słodko-kwaśny krem dyniowy
Jest wiele wersji
tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja
proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił
mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja
przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o
kremowej konsystencji.
wtorek, 7 października 2014
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami
Korzystając z
darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad
na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów,
kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to
z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i
miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :)
poniedziałek, 6 października 2014
Dynia marynowana z marchewką
Tradycyjnie
marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw
korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem
laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są
raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka.
Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków.
niedziela, 5 października 2014
Tort węgierski
Tort jest przepyszny, kremowa góra z
intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie, i pyszny czekoladowy spód.
Marzenie każdego łasucha!
piątek, 3 października 2014
Szynka w miodowej glazurze
Pieczona
szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza
zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do
pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i
zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy
posmak i wyraźny aromat majeranku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)