sobota, 29 listopada 2014

Rolowany ser

Od dawna kołatała mi się po głowie taka rolada serowa. Kiedyś widziałam podobną przystawkę w starej książce kucharskiej mamy. Z uwagi na męża, który nie jada żadnego nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :)




czwartek, 27 listopada 2014

Orzechowe bułeczki

Bardzo smaczne orzechowe bułeczki i miękkim wnętrzu i aromacie orzechów. Ich kawałki miło chrupią w ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i wytrawnym dodatkiem.


środa, 26 listopada 2014

Reniferki z makiem

Jeśli lubicie mak to te przyjemnie chrupiącym między zębami ciasteczka są dla Was stworzone! Kruche, maślane, lekko słodkie z wyraźnym smakiem maku. W czasie świąt takie ciasteczka świetnie zastąpią słodkie, ciężkie wypieki i ulżą brzuchom.


wtorek, 25 listopada 2014

Zupa grzybowa z kaszą i białym winem



Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię.




poniedziałek, 24 listopada 2014

niedziela, 23 listopada 2014

Tarta a'la makowiec



Makowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia.



czwartek, 20 listopada 2014

Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji

Pyszne ciasteczka z mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego z dodatkiem jagód goji, które są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i składników mineralnych oraz pełnych magnezu nasion słonecznika. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wykrawania ciasteczek.


środa, 19 listopada 2014

wtorek, 18 listopada 2014

Oscypek z konfiturą wiśniową i orzechami

Pyszna podhalańska przystawka po mojej małej modyfikacji. Zamiast tradycyjnej żurawiny polecam konfiturę wiśniową i orzechy włoskie.




poniedziałek, 17 listopada 2014

Francuska zupa cebulowa

Ta zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie.



czwartek, 13 listopada 2014

Francuskie świderki

Polecam fajną, niezobowiązująca przekąskę z ciasta francuskiego. Gotowa w 20 minut, mega prosta i bardzo smaczna!




środa, 12 listopada 2014

Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy.




poniedziałek, 10 listopada 2014

Świąteczna przyprawa korzenna (piernikowa)

5 minut, młynek do kawy i domowa mieszanka świątecznych przypraw gotowa. Aromatyczna, uderzająca korzennym zapachem... do tego ma ta przewagę nad sklepową, że możemy sami modyfikować proporcje składników w zależności od gustu i upodobań.

niedziela, 9 listopada 2014

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.



piątek, 7 listopada 2014

Łosoś w porach i cieście francuskim

Jak piątek to ryba..
... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania.


czwartek, 6 listopada 2014

Kurczak duszony w porze i papryce

Zapraszam na bardzo proste i nieskomplikowane danie obiadowe z kurczaka. Pałki duszone w porach i papryce są bardzo soczyste, pikantnie doprawione i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Polecam szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.




środa, 5 listopada 2014

Crema di limoncello

Limoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać.



poniedziałek, 3 listopada 2014

Dietetyczna sałatka z jajkiem

Pyszna i zdrowa sałatka gotowa w 15 minut. Świeże warzywa pełne witamin i białko w postaci jajka i jogurtu. Idealna dla osób dbających o formę.





niedziela, 2 listopada 2014

Cynamonowe ciasto dyniowe

Zapraszam na pyszne cynamonowe ciasto dyniowe. W smaku podobne jet do ciasta marchewkowego czy wiewiórki. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne. Będzie jeszcze zdrowsze jeśli zwykły cukier zastąpimy brązowym a mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą.


piątek, 31 października 2014

Placki ziemniaczane z dynią

Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem.



środa, 29 października 2014

Krem porowy z serem lazur

Zupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute.



Składniki
2 duże pory (biała i zielona część)
0,5 l bulionu 

czubata łyżka sera mascarpone
5 gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
200g sera lazur
2 kromki chleba
3 łyżki masła
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Od porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone, listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę. Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem natki.

wtorek, 28 października 2014

Makaron z krewetkami na ostro

  Bardzo szybkie danie obiadowe z makaronem i krewetkami skąpane w sosie krewetkowo-śmietanowym. Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację.



poniedziałek, 27 października 2014

Domowa granola

Chrupiąca, sycąca i zdrowa granola. Idealna z jogurtem naturalnym i owocami na smaczny początek dnia. Wymienione w przepisie wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki i płatki migdałów możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, orzechami czy nasionami. Zachowujemy przy tym proporcję aby sumarycznie było ich 2 szklanki.



niedziela, 26 października 2014

Zakochane serce

  Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce.






czwartek, 23 października 2014

Kluski z kalafiora

Uwielbiam kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!



środa, 22 października 2014

Tarta z kaszanką i kapustą

Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem


wtorek, 21 października 2014

Sernik "Snickers"

Bardzo puszysty sernik z kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale za to bardzo smaczny.
Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach.


poniedziałek, 20 października 2014

niedziela, 19 października 2014

Sałatka z boczniakami i kalafiorem

Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę.


czwartek, 16 października 2014

Chlebek paprykowy

16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu.



wtorek, 14 października 2014

Kluseczki z cukinii

 Zapraszam na pyszne kluseczki z cukinii z dodatkiem mąki razowej. Cukinia jest bardzo smaczna i niskokaloryczna, dzięki niej klasyczne kluski przygotowywane na ziemniakach będą nie tylko zdrowsze i mniej tuczące, ale też ich smak będzie zupełnie inny.



poniedziałek, 13 października 2014

Chleb samo zdrowie

Domowy chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.



niedziela, 12 października 2014

Pałki kurczaka w coli

Kurczaka lubią wszyscy. W wersji glazurowanej w coli, doprawiony sosem sojowym oraz ostrym tabasco i pieprzem cayenne jest wyjątkowo smaczny. Mięciutki, soczysty, lekko słodki... idealny!

sobota, 11 października 2014

Pieczone roladki z piersi kurczaka

Pyszna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać!


piątek, 10 października 2014

Krem "Monte"

  Deser inspirowany przepysznym kremem Monte... jedwabisty, kremowy, czekoladowo-orzechowy. PRZEPYSZNY!


czwartek, 9 października 2014

Słodko-kwaśny krem dyniowy

  Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o kremowej konsystencji.




wtorek, 7 października 2014

Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami

Korzystając z darów jesieni polecam pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad na bazie leśnych grzybów z dodatkiem suszonych pomidorów, kremowego sosu śmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :)


poniedziałek, 6 października 2014

Dynia marynowana z marchewką

Tradycyjnie marynowana dynia przygotowywana jest z dodatkiem przypraw korzeniowych, cynamonu, goździków. Ja wolę ją w wersji z liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Mimo iż przyprawy są raczej wytrawne to dzięki dodatkowi cukru zalewa jest lekko słodka. Polecam jako przekąskę, dodatek do dań a także wypieków.



niedziela, 5 października 2014

Tort węgierski


Tort jest przepyszny, kremowa góra z intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie, i pyszny czekoladowy spód. Marzenie każdego łasucha!


 

piątek, 3 października 2014

Szynka w miodowej glazurze

  Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly