środa, 5 listopada 2014

Crema di limoncello

Limoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać.







Składniki:

8 dużych cytryn

250ml spirytusu

250ml wódki

500ml mleka

600g cukru

400g (puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego



Wykonanie:



Cytryny obieramy cieniutko obieraczką tak aby miały jak najmniej białej skórki. Z cytryn wyciskamy sok. Sok i skórki umieszczamy w dużym szklanym słoju i zalewamy wódka wymieszaną ze spirytusem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na 7 dni co jakiś czas wstrząsając zawartością. Po tym czasie przecedzamy alkohol z cytrynami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy z nim cukier. Dolewamy mleko zagęszczone. Łączymy i studzimy. Wystudzone mleko z cukrem dolewamy do cytrynowego alkoholu. Dokładnie wymieszać i pozostawić do połączenia smaków na ile długo jesteśmy w stanie wytrzymać (ja pije od razu:) ).





3 komentarze:

  1. wow! jaki prosty ,pyszny przepis;) chętnie wypróbuję;) zapraszam na domowe nalewki owocowe;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy słój z cytrynami i alkoholem szczelnie zamykamy czy tylko czymś przykrywamy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słój powinien być zakręcony.
      Alkohol przy obecnych temepraturach powyżej 35 stopni C zacząłby parować.
      pozdrawiam i smacznego ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly