Makowiec występuje
tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt
Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym
spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest
tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową
świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia.
SKŁADNIKI:
ciasto:
150g
mąki
100g
masła
50g
drobnego cukru
2
żółtka
masa
makowa:
50
g masła
45g
maku
60g
rodzynek (ew. suszonej żurawiny)
10
suszonych śliwek
60g
orzechów włoskich
pół
szklanki płatków migdałów
2-3
łyżki cukru wg. uznania
kandyzowana
skórka cytrynowa
pół
szklanki rumu
lub
gotowa masa z puszki
masa
z mascarpone:
200ml
śmietany kremówki
350g
serka mascarpone
50ml
likieru orzechowego
2-3
łyżeczki cukru
(jeśli
nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem
orzechowym)
50g
czekolady
WYKONANIE:
Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem,
cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i
zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej
tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno.
Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli
lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Z pozostałego ciasta wycinamy
gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C.
Masa makowa:
Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i
gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić.
Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne
kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30
minut a najlepiej kilka godzin.
Masło roztopić w garnuszku
dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i
cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.
Masę makową wyłożyć na
podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut
w 180 stopniach C.
Masa z mascarpone:
Śmietanę kremówkę
miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się
miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier
orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na
masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz
wiórkami startej czekolady.
w świątecznym klimacie, super!!
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń