niedziela, 23 listopada 2014

Tarta a'la makowiec



Makowiec występuje tradycyjnie na większości polskich stołów w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia.







SKŁADNIKI:

ciasto:

150g mąki

100g masła

50g drobnego cukru

2 żółtka



masa makowa:

50 g masła

45g maku

60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny)

10 suszonych śliwek

60g orzechów włoskich

pół szklanki płatków migdałów

2-3 łyżki cukru wg. uznania

kandyzowana skórka cytrynowa

pół szklanki rumu

lub gotowa masa z puszki



masa z mascarpone:

200ml śmietany kremówki

350g serka mascarpone

50ml likieru orzechowego

2-3 łyżeczki cukru

(jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym)



50g czekolady



WYKONANIE:



Ciasto:

Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.

Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C.



Masa makowa:

Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć w rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin.

Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem.

Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C.



Masa z mascarpone:

Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly