czwartek, 23 października 2014

Kluski z kalafiora

Uwielbiam kluski pod każdą postacią ale nigdy nie próbowałam ich zrobić z kalafiora. Aż do dziś! Eksperyment okazał się bardzo udany. Kluseczki są dość miękkie, z posmakiem kalafiora. Idealne z okrasą z cebulki i kiełbasy. Zapraszam do wypróbowania!








Składniki:

kluski:

Duży kalafior

łyżeczka cukru

łyżka masła

maka pszenna

jajko

sól

biały pieprz

okrasa:

łyżka masła klarowanego

2 białe cebule

2 kiełbasy śląskie



Sposób przygotowania:

Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kalafior odsączamy i miksujemy na gładko dodając łyżkę masła. Studzimy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Cebule szklimy na maśle i dodajemy kiełbasę. Przesmażamy razem.

Mus z kalafiora łączymy z jajkiem i mąką pszenną tworząc gęste ciasto. Ilość mąki zależy od wielkości kalafiora i zawartości wody w przecierze. Konsystencja powinna być taka aby ciasto dało się nakładać łyżką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i mokrą łyżką nakładamy ciasto. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy.

Serwujemy z okrasa z cebulki i kiełbasy.



1 komentarz:

  1. Mniam, genialny pomysł! Też lubię różnego rodzaju kluseczki, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly