poniedziałek, 20 października 2014

Chilli con carne

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem.




Składniki
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Duża cebula
Ząbek czosnku
Strąk żółtej papryki
Strąk zielonej papryki
400g czerwonej fasoli z puszki
400g białej fasoli z puszki
Czubata łyżka przecieru pomidorowego
Olej do smażenia
Przyprawa do chilli con carne
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli con carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly