poniedziałek, 20 czerwca 2016

Szparagi z szynką i serem po francusku

  Dziś na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w cieście francuskim. 
Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok.



piątek, 17 czerwca 2016

Śniadaniowa tortilla z jajecznicą i szpinakiem

Placki tortilli są bardzo wdzięcznym materiałem, z którego możemy przygotować zarówno przystawki, jak i danie główne a nawet śniadanie.

Pełnoziarniste placki zestawione z jajecznicą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami stanową pyszne i pełnowartościowe śniadanie.


środa, 15 czerwca 2016

Pudding z chia z białą czekoladą

Nasiona chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i białka a także kwasów omega-3 i wapnia. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy umieścić je w ciepłym płynie. Już po kilku minutach zaczynają się „żelować” podobnie jak siemię lniane. Nasion się nie gotuje, gdyż tracą swoje właściwości zdrowotne.



poniedziałek, 13 czerwca 2016

Aksamitny krem szpinakowy

Zupa jest super-łatwa i szybka w przygotowaniu. Zawsze mam w domu składniki na jej przygotowanie, dzięki czemu w ciągu 30 minut mogę serwować mężowi i dzieciom pyszną i zdrową zupę.

Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką.





piątek, 10 czerwca 2016

Grillowane kiełbaski z cebulką BBQ

Grillowane kiełbaski to klasyk, który lubi większość. Jeśli znudziła Wam się wersja tradycyjna polecam tą z nadzieniem z czerwonej cebuli w sosie BBQ z dodatkiem grillowanej cukinii. Nadzienie cebulowe jest przepyszne i naprawdę warte wypróbowania.


środa, 8 czerwca 2016

Kawa z musem truskawkowym i śmietaną

Ulubiona kawa z słodkim musem truskawkowym i bitą śmietaną to w zasadzie propozycja na deser niż napój. Niemniej jest przepyszna! Owocowa, wiosenna wersja małej czarnej.



poniedziałek, 6 czerwca 2016

Pieczarki z szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sałatka, jarzynka, przystawka... jakkolwiek zaklasyfikujemy to danie jedno jest pewne – połączenie wyrazistych pieczarek, świeżego szpinaku i słodkawych suszonych pomidorów jest wyborne. Polecam gorąco wypróbować to wiosenne zestawienie smaków.




piątek, 3 czerwca 2016

Cynamonowe ślimaczki

Maślane kruche ślimaczki z aromatem cynamonu będą miłym dodatkiem do kawy i ulubionym smakołykiem dzieci.



środa, 1 czerwca 2016

poniedziałek, 30 maja 2016

Dżem truskawkowy z różą

Dżemy to jedne z bardziej popularnych przetworów, a truskawki z kolei jednym ze smaczniejszych owoców. Polecam wzbogacić smak tych letnich owoców, cudownym różanym aromatem. Jeśli lubicie dżem truskawkowy to ten pokochacie!



piątek, 27 maja 2016

Tarta jabłkowa

Ta tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych.


środa, 25 maja 2016

Pizza ze szparagami

Pizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja sukcesu.


poniedziałek, 23 maja 2016

Wrapy z wędzonym pstrągiem i orzechami

Placki kukurydziane są bardzo wdzięcznym produktem do przygotowywania szybkich wrapów. Delikatny kremowy serek, wyrazista ryba, lekko słodka papryka i chrupiące orzechy.... pycha! Gorąco polecam!


piątek, 20 maja 2016

Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia)

Małe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne !




środa, 18 maja 2016

Owsianka z chia (bez gotowania)

Ta owsianka jest idealna dla osób ceniących zdrowe śniadania i nie mających czasu na ich gotowanie. Wystarczy wszystko przygotować wieczorem. Przez noc owsianka będzie gotowa.



poniedziałek, 16 maja 2016

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

Chleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić




piątek, 13 maja 2016

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie

Ta słodka przekąska jest tak banalnie prosta w przygotowaniu że trudno nawet mówić o przepisie. Jest to raczej propozycja podania. Niemniej nie da się ukryć że absolutnie obłędna! Gorąco polecam!


czwartek, 12 maja 2016

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami to absolutnie najszybsze w przygotowaniu danie z grilla... wystarczy 5 minut na ruszcie i gotowe. Ale co najważniejsze są absolutnie przepyszne.
 

sobota, 7 maja 2016

Truskawkowy pudding z chia

Taki pudding to zdrowy i pyszny pomysł na letni deser czy śniadanie. Mocno truskawkowy z delikatnymi pękającymi w ustach nasionami chia. Idealny nie tylko na upały.


piątek, 6 maja 2016

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

To ciasto jest bardzo popularne na stronach kulinarnych zarówno w internecie jak i czasopismach. Jest przepyszne! Z kremową, maślaną masą, kokosem i herbatnikami. Nie wymaga pieczenia, idealne ciasto na lato.


środa, 4 maja 2016

sobota, 30 kwietnia 2016

Surówka z młodej kapusty z kiszonym ogórkiem

Ta surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennego obiadu lub lekka przekąska. Wyrazisty kiszony ogórek świetnie kontrastuje ze słodkawym jabłkiem i chrupiąca kapustą. Pycha!





Składniki:

½ młodej kapusty

2 jabłka

2 ogórki kiszone

łyżeczka koperku

2-3 łyżki jogurtu greckiego

sos sałatkowy ziołowy



Sposób przygotowania:

Kapustę drobno siekamy. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z kiszonymi ogórkami. Koperek myjemy i drobno siekamy. Z jogurtu i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing. Mieszamy z warzywami. 

 

piątek, 29 kwietnia 2016

Pudding z chia z konfiturą truskawkową

Przygotowanie takiego deseru zajmuje dosłownie chwilę. Czekoladowy pudding świetnie komponuje się z słodką konfiturą truskawkową. 


środa, 27 kwietnia 2016

Pasta z makreli z serkiem i chrzanem

Klasyczny przepis na pastę z makreli odmieniłam odrobiną chrzanu, soku z cytryny i dodatkiem suszonych pomidorów. Taka wersja jest ciekawa w smaku i równie pyszna.



poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z pstrągiem i orzechami

Ta sałatka pełna jest dobroczynnych kwasów omega-3 i 6, które spowalniają starzenie się komórek i obniżają poziom trójglicerydów we krwi a tym samym zmniejszając ryzyko zawału serca. Do tego jest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą.




sobota, 23 kwietnia 2016

Hummus

Hummus narodził się w Libii i wędrował przez wiele krajów arabskich. Został rozpowszechniony na świecie za sprawą wegetarian i wegan. Dzięki dużej zawartości białka w ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, świetnie zastępuje mięso w diecie. Do tego jest po prostu pyszny.


piątek, 22 kwietnia 2016

Batoniki z masłem orzechowym (bez pieczenia)

Batoniki mają ogromną zaletę: można je przygotować w kilka chwil i jeść schłodzone nawet podczas upałów nie musząc męczy się przy gorącym piekarniku. Są świetnym słodkim dodatkiem do kawy.


środa, 20 kwietnia 2016

Grillowana wołowina BBQ

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki.


poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Wrapy z szynką parmeńską, orzechami i rukolą

Szybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione lekko pikantną rukolą, wyrazistą szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami są zdrowa i smaczna propozycją dla dbających o dietę.


sobota, 16 kwietnia 2016

Sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa ma wiele odsłon. Każda gospodyni domowa przygotowuje ją wg swojej receptury. Moja jest z dodatkiem zielonego groszku i kiszonego ogórka.


piątek, 15 kwietnia 2016

środa, 13 kwietnia 2016

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Szaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne.


poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Lekka, zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit. Wyrazisty tuńczyk świetnie współgra z lekko ostrą rukolą i delikatnym jajkiem.


sobota, 9 kwietnia 2016

Golonka pieczona sosie sojowym i piwie

Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie.


piątek, 8 kwietnia 2016

Batoniki muesli z ryżem (bezglutenowe)

Batoniki bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Wystarczy wszystko wymieszać i zostawić w lodówce do stężenia i wystudzenia. Są słodkie, złamane smakiem kwaśnawej żurawiny. Łatwo dają się kroić i się nie rozpadają.



środa, 6 kwietnia 2016

Grillowana wieprzowina w marynacie

Czujecie wiosnę? Ja tak! 
Zapraszam zatem na wiosennego grilla!

Oryginalna w smaku: lekko pikantna, lekko słodka. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z sałatką z pomidorów i rukoli.


poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Włoskie "caprese"

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu włoska przekąska, która doskonale sprawdza się także jako zdrowa i bardzo smaczna sałatka. Tradycjną mozarellę zastąpiła serkiem włoskim. jest równie pysznie! Delikatna, pyszna i aromatyczna dzięki bazylii i oliwie z oliwek. Niebo w gębie!




sobota, 2 kwietnia 2016

Szynka pieczona

Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą skórką. Dzięki marynowaniu kilka dni dobrze przechodzi aromatem przypraw.



piątek, 1 kwietnia 2016

Ciasto migdałowo-cytrynowe z owocami

Chrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly