środa, 1 czerwca 2016

Warzywna potrawka z szparagami i kurczakiem

Lekka i zdrowa propozycja obiadowa z wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem.






Składniki:

1l wywaru ze szparagów

500g piersi z kurczaka

Pól kalafiora

Por (biała część)

Marchew

Szklanka zielonego groszku

Pęczek zielonych szparagów

150ml śmietanki słodkiej 12%

Żółtko jajka

Sól

Biały pieprz

Płatki słodkiej papryki



Sposób przygotowania:


Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 20 minut. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Szparagi myjemy, Odłamujemy końcówki i kroimy na 3-4 części. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por kroimy w plasterki, marchew w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do przecedzonego wywaru i gotujemy aż będą półmiękkie. Dodajemy pokrojona pierś. Śmietankę ucieramy z żółtkiem oraz łyżką wazową gorącego wywaru. Dolewamy do warzyw. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly