środa, 20 kwietnia 2016

Grillowana wołowina BBQ

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki.






Składniki:

marynata:

250ml sosu BBG

3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco

biała cebula

czarny pieprz



1kg pręgi wołowej



Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry.

Składniki marynaty: sos BBQ i sos Piri-Piri dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin.

Patelnię grillowa lub grill dobrze rozgrzewamy i smarujemy olejem. Mięso grillujemy przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa i naszych upodobań). Serwujemy z świeżą sałatką i bagietką.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly