poniedziałek, 20 czerwca 2016

Szparagi z szynką i serem po francusku

  Dziś na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem zapieczone w cieście francuskim. 
Póki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok.






Składniki:



Płat ciasta francuskiego

Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku)

50g sera żółtego w plasterkach

Pęczek białych szparagów

Sól, cukier

Jajko

czarnuszka do posypania



Sposób przygotowania:



Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru.

Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C prze około 14 minut do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly