poniedziałek, 28 września 2015

Pulpeciki nadziewane orzechami i burakami

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować dani, które stworzyłam swego czasu z myślą o konkursie kreatywnym, w którym zadanie polegało na stworzeniu dania z wykorzystaniem indyka, buraków i orzechów. Poza tymi składnikami można było dodać jeszcze jeden składnik główny i składniki robocze jak przyprawy, tłuszcz do smażenia itp.
 Pulpeciki są mięciutkie, nadziane chrupiącymi orzechami i słodkawymi buraczkami. Doskonałe zarówno na niedzielny obiad jak i rodzinne spotkanie. Bardzo fajne połączenie smaków i konsystencji. Gdyby nie wyzwanie konkursowe pewni nigdy nie wpadłabym, żeby połączyć te produkty w taki sposób. A wyszło naprawdę pysznie!





SKŁADNIKI:
50g mięsa mielonego z piersi indyczej
2 średnie buraki
około 10-15 orzechów włoskich (w zależności od wielkości pulpecików)
2 jajka
pół cebuli
pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia pulpecików
2 łyżeczki masła klarowanego do przesmażenia buraków
łyżeczka tartego chrzanu
olej do smażenia
500ml bulionu drobiowego
sól, pieprz, majeranek, liść laurowy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przesmażamy na dwóch łyżeczkach masła klarowanego, a następnie dodajemy chrzan, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż buraczki zmiękną, w razie potrzeby podwalając wodą. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. pozostawiamy do wystygnięcia. 

Z mięsa mielonego, jajek, bułki tartej i drobno poszatkowanej cebuli zagniatamy masę na pulpety. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formujemy niewielkie placuszki. na środek każdego wykładamy małą łyżeczkę buraczków i kładziemy połówkę orzecha włoskiego. Zlepiamy i formujemy pulpecik. 

Pulpeciki smażymy na oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy około pół litra bulionu, dodajemy 2 listki liścia laurowego i dusimy na wolnym ogniu przez 12-15 minut od czasu do czasu delikatnie przewracając pulpeciki. Jeśli lubicie gęstsze sosy, możecie je nieco zaciągnąć mąką lub śmietanką.

Serwujemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubiona surówką.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly