Taki
sposób przygotowania mięsa często pojawiał się (i nadal pojawia) w moim rodzinnym
domu. Przesmażenie mięsa z dużą ilością majeranku a następnie powolne duszenie to sposób często spotykany i lubiany wśród domowych szefów kuchni.
Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób łopatkę lub karkówkę choć ja wolę chudsze mięso od szynki. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim zdaniem dodają mięsu ciekawego smaku i świetnie je wzbogacają. Nie zmienia to faktu, że tak przygotowywane mięso przywołuje mi na myśl rodzinny obiad.
Jeśli po obiedzie zostanie Wam trochę mięsa z powodzeniem możecie je cienko pokroić i wykorzystać jaką pyszną, domową wędlinę do kanapek.
Mój tata najczęściej przygotowuje w ten sposób łopatkę lub karkówkę choć ja wolę chudsze mięso od szynki. Od siebie dodałam warzywa: seler naciowy i paprykę. Moim zdaniem dodają mięsu ciekawego smaku i świetnie je wzbogacają. Nie zmienia to faktu, że tak przygotowywane mięso przywołuje mi na myśl rodzinny obiad.
Jeśli po obiedzie zostanie Wam trochę mięsa z powodzeniem możecie je cienko pokroić i wykorzystać jaką pyszną, domową wędlinę do kanapek.
Składniki:
1kg
mięsa od szynki (najlepiej w formie kulki)
2-3
łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny
pieprz
słodka
papryka
majeranek
gałka
muszkatołowa
tłuszcz
do smażenia
¾
selera naciowego
strąk
czerwonej cebuli
bulion
warzywny lub wieprzowy
1-2
łyżki mąki pszennej
Sposób
przygotowania:
Mięso
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W naczyniu żaroodpornym
lub miseczce mieszamy przyprawy: sól, czarny pieprz, słodka
paprykę, roztarty w dłoniach majeranek i świeżo startą gałkę muszkatołową z oliwą z oliwek aż
powstanie jednolita papka, którą równomiernie nasmarowujemy mięso.
Mięso
najlepiej jest pozostawić do zamarynowania w lodówce na kilka do
kilkunastu godzin. Wtedy dobrze przejdzie smakiem i aromatem
składników marynaty.
W
garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju i przesmażamy mięso ze
wszystkich stron , żeby je „zamknąć”. Dzięki temu będzie
soczyste i smaczne.
Seler
naciowy i paprykę dokładnie myjemy. Seler kroimy w plasterki a
paprykę w mała kostkę. Warzywa dokładamy do mięsa i chwile
przesmażamy. Podlewamy bulionem tak aby całkowicie przykrył mięso.
Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5h.
Po
tym czasie wyciągamy mięso z garnka. W niewielkiej ilości wody
rozrabiamy mąkę i wlewamy przez sitko do sosu z warzywami, cały
czas mieszając, aż sos się zagęści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz