sobota, 26 września 2015

Paluchy ze słonecznikiem

Jednym z moich zainteresowań jest zbieranie ciekawych przepisów kulinarnych. Osiem grubych segregatorów stoi na kuchennym regale w oczekiwaniu na to, aż się przydadzą. W jednym z zbiorów poszukiwałam jakiś czas temu fajnego przepisu na domowe bułeczki. Niestety nie umiem odtworzyć z jakiej gazety pochodził wycinek ale jedno jest pewne przepis wart jest wypróbowania. 
Kiedy upiekłam te bułki po raz pierwszy mój ślubny rozpływał się chwaląc że smakują jak z najlepszej piekarni. Lepszy komplement trudno sobie wyobrazić.
Nie ukrywam, ze jestem fanką domowego pieczywa... zapach, który się unosi w całym domu przywołuję u mnie piękne wspomnienia z dzieciństwa. Chciałabym, żeby moje dzieci też kojarzyły ten zapach z pięknym, rodzinnie spędzonym czasem. Dlatego mimo, że nie zawsze jest na to czas, staram się kiedy tylko mogę wypiec domowy chleb czy bułki. 
W weekend zazwyczaj dysponujemy wolnym czasem. Jeśli Wy też takowym dysponujecie to polecam takie bułeczki na sobotnie lub niedzielne rodzinne śniadanko ;)






Składniki:

21g świeżych drożdży

Łyżeczka cukru

500g mąki pszennej

Łyżeczka soli

2 łyżki oleju słonecznikowego

100g ziaren słonecznika

250ml letniej wody

Sól prowansalska gruboziarnista



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozprowadzamy z cukrem, dwoma łyżkami maki i 50 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu, aż zaczną pracować i lekko wyrosną

Resztę mąki mieszamy z pozostałą częścią wody, olejem oraz solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy dokładnie dłońmi jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. 
Ciasto dzielimy na cztery lub sześć części (w zależności jak duże bułki chcemy upiec) i formujemy podłużne bułki długości około 15-20 cm. 
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia po tym czasie nacinamy ostrym, mokrym nożem, smarujemy obficie woda i posypujemy gruboziarnista sola i słonecznikiem lekko dociskając.

Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly