piątek, 25 września 2015

Ciasto imbirowo-cynamonowe z jabłkami i bananami

Skoro jest piątek to jest też słodkie na weekend ;)
Dziś zapachnie jesienią a to za sprawą pysznych polskich jabłek i aromatycznych przypraw - cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.
Bardzo lubię ciacha z dodatkiem aromatycznych przypraw. Szczególnie upodobałam sobie cynamon, który jest jedną z moich ulubionych przypraw. Wbrew pozorem świetnie komponuje się także z mięsem, choć dziś zaprezentuje się w klasycznej odsłonie czyli na słodko. 
Poza cynamonem w ciachu znajdziemy też sporo mielonego imbiru, który świetnie podkręca smak i dodaje lekkiej ostrości i wyrazistości. 
Imbir i cynamon doskonale komponują się z lekko kwaśnymi jabłkami i słodkawymi ale mało wyrazistymi bananami. Ciacho jest puszyste, wilgotne i pyyyyszne!
Typowo jesienne zestawienie smaków. Polecam gorąco do weekendowej, rodzinnej kawki ;)


 

SKŁADNIKI:
(na blachę 25cmx25cm lub tortownice 26cm średnicy)

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej lub razowej typ 2000
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
¾ szklanki oleju słonecznikowego/kokosowego
2 jabłka
banan
wiórki kokosowe i cukier puder do posypania

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, gałką muszkatołową i cynamonem. 
Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Banany pokroić na plasterki.
Białka jajek ubić z dodatkiem szczypty soli. Dodawać stopniowo cukier następnie żółtka i miksować na gładką, puszysta masę. Po łyżce dodawać mąkę z dodatkami. Dodać łyżkę octu (nie będzie ona wyczuwalna w cieście, ma za zadanie zneutralizować smak sody i proszku do pieczenia). Na końcu dolać olej i wymieszać aż całość będzie miała jednolitą konsystencję.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce lekko je dociskając. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach C przez około 45-50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly