poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Batoniki proteinowe z ciecierzycy (nie tylko dla biegaczy ) :)

Wczoraj odbył się 8 Poznań Półmaraton, gdzie mój małżon miał okazje prowadzić biegaczy na 1:45 jago pacemaker. Co prawda dla niego to tempo treningowe ale wspomaganie przed startem zawsze się przyda.
Specjalnie dla niego przygotowałam batoniki z ciecierzycy, które świetnie uzupełniają energię po ciężkim treningu i są doskonałym źródłem białka. Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru za to z całą górą smaku! 









Składniki:
200g suchej ciecierzycy
łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki jagód goji
20 szt. daktyli
6-7 łyżek płynnego oleju kokosowego
dosładzacz (stewia/fruktoza/melasa) do smaku

Sposób przygotowania:
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko. Daktyle drobno siekamy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, daktyle i jagody goji. Podgrzewamy nieco olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku słodkości wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy. Formę 25X25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly