piątek, 10 kwietnia 2015

Chrupiąca, pieczona cieciorka

Ciecierzyca ujmuje mnie tym, że w zależności od przypraw i dodatków można ją jeść na słodko jak i wytrawnie i obu wersjach jest pyszna. Pieczona, chrupiąca cieciorka jest świetną, zdrowa przekąską. Zamiast zajadać się chipsami i paluszkami warto choć raz wypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawami i jeść bez wyrzutów sumienia.



SKŁADNIKI:
200g ciecierzycy (cieciorki)
łyżeczka sody oczyszczonej
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz, granulowany czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie i chili

WYKONANIE:

Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Cieciorkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą, czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką i ostra papryką, ziołami prowansalskimi i chili. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut, co kilka minut potrząsając zawartością. Ciecierzyca powinna być chrupiąca, jeśli nie jest możemy przetrzymać ja jeszcze kilka minut. Aby się nie przypaliła warto przykryć ja warstwą foli aluminiowej.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly