piątek, 22 sierpnia 2014

Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami

  Zostałam obdarowana dużą ilością śliwek a że powideł i śliwek w syropie wystarczy mi na kolejne 3 lata postanowiłam poszukać co jeszcze z owych śliwek można zrobić. Trafiłam na przepis Lucyny Cwierczakiewiczowej na kandyzowane śliwki z liściem laurowym i orzechami. Pychota!

 

 

Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami






SKŁADNIKI:
(na 4 małe słoiki po 200ml)
1kg śliwek węgierek
1/2kg cukru
4 liście laurowe

nadzienie: około 10-15 orzechów włoskich


WYKONANIE:

Węgierki myjemy, bardzo delikatnie nacinamy żeby wyciągnąć pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie na dużej patelni. Zasypujemy cukrem, dodajemy liście laurowe, przykrywamy patelnie pokrywką i tak pozostawiam na 12 godzin. Następnie śliwki z cukrem podgrzewamy na bardzo małym ogniu niemal do wrzenia (uważać żeby nie zagotować). Odstawiamy do ostygnięcia. Zlewamy powstały syrop, zagotowujemy go i odparowujemy przez około 5 minut po czym zalewamy gorącym syropem śliwki i ponownie zostawiamy do wystygnięcia. Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy 4-5 razy, aż węgierki będą szkliste. Śliwki odsączamy i nadziewamy ćwiartki orzechów włoskich. Śliwki układamy (nie upychając) w słoikach i zalewamy ponownie gorącym syropem. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przyrządzonych śliwek.




5 komentarzy:

  1. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z liściem laurowym? Muszą smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i muszę przyznać,że są bardzo smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , że smakowały. Ja też je bardzo lubię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly