W
tej zupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury
składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka
powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i
niskokaloryczna.
Składniki:
20g
oliwy spod suszonych pomidorów
500g
mięsa mielonego z indyka
2
ząbki czosnku
1
duża cebula
2
marchewki
korzeń
pietruszki
300g
fasolki szparagowej
1
por
1
korzeń selera
2
strąki czerwonej papryki
średnia
cukinia
około
2l bulionu warzywnego
pęczek
rzodkiewki
100g
groszku
½
szklanki czarnych oliwek
20g
mąki
200g
szpinaku
pęczek
dymki
sól,
czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano
Sposób
przygotowania:
W
dużym garnku rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej
mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem
oraz paprykami i ziołami. Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i
por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy
do mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki,
kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w
ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością
bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.
Pod
koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki
rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
Około
2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość
doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz
paprykami i ziołami.
Zupę
serwujemy z jajkiem sadzonym i dymką.
Czas przygotowania: 60'
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 10
Kaloryczność:
360 kcal / porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz