czwartek, 3 października 2019

Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem

W tej zupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i niskokaloryczna.
 
 

Składniki:
20g oliwy spod suszonych pomidorów
500g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 marchewki
korzeń pietruszki
300g fasolki szparagowej
1 por
1 korzeń selera
2 strąki czerwonej papryki
średnia cukinia
około 2l bulionu warzywnego
pęczek rzodkiewki
100g groszku
½ szklanki czarnych oliwek
20g mąki
200g szpinaku
pęczek dymki
sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano

Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
Około 2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami.
Zupę serwujemy z jajkiem sadzonym i dymką.



Czas przygotowania: 60'
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 10
Kaloryczność: 360 kcal / porcja




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly