Roladki
schabowe z papryką, ogórkiem, kabanosem i skórka chleba są
świetną propozycją obiadową dla całej rodziny. Mięciutkie,
soczyste i bogate w różnorodne smaki. Gorąco polecam!
Składniki:
800g
schabu bez kości
2 ogórki kiszone
pół strąka czerwonej papryki
skórka z chleba pszennego
2-3 cienkie kabanosy
500ml bulionu drobiowego
smalec do smażenia
sól, czarny pieprz, słodka papryka
2 ogórki kiszone
pół strąka czerwonej papryki
skórka z chleba pszennego
2-3 cienkie kabanosy
500ml bulionu drobiowego
smalec do smażenia
sól, czarny pieprz, słodka papryka
6
szalotek
Sposób
przygotowania:
Ogórki,
paprykę i skórki chleba kroimy w podłużne słupki. Kabanosy
kroimy na 2-3 kawałki (w zależności od wielkości).
Schab
rozbijamy jak najcieniej, uważając, aby nie zrobić dziur. Z obu
stron przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i słodką
papryką.
Na
jednym końcu schabu układamy kawałek ogórka kiszonego, czerwonej
papryki, skórki z chleba i kabanosa. Zaginamy boki mięsa do środka
i zwijamy ściśle. Na patelni rozgrzewamy smalec i układamy roladki
łączeniem do patelni. Przesmażamy ze wszystkich stron na rumiano i
podlewamy bulionem oraz dokładamy przekrojone na pół szalotki.
Dusimy
na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie
płyn powinien się zredukować a cebula rozgotować i rozpaść,
zagęszczając sos. Roladki podawać w towarzystwie wytworzonego
sosu, kaszy lub ziemniaczków i zasmażanej kapusty.
Czas przygotowania:
60'
Stopień trudności:
średnie
Ilość porcji: 8
Kaloryczność: 380kcal/szt
Ciekawe danie!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad. Z pewnością smaczne danie.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich roladek.
OdpowiedzUsuń