wtorek, 15 października 2019

Menemen po polsku z leśnymi grzybami

Tradycyjny turecki menemen to jajka sadzone w warzywnej pierzynce z papryki, bakłażana i pomidorów. Jest to bardzo popularne na Bliskim Wschodzie danie śniadaniowe. W okresie jesiennym polecam polska wariację z leśnymi grzybami. Jest fantastyczna!
 


Składniki:
2 łyżki oliwy
średnia biała cebula
2 ząbki czosnku
ostra papryczka chili
około 300g leśnych grzybów
2 średnie pomidory
2 jajka
oregano, ostra papryka, czarny pieprz, sól
½ pęczka i pietruszki

Sposób przygotowania:
Cebule siekamy w piórka, czosnek i papryczkę w cieniutkie plasterki. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i jeśli są duże kroimy. Natkę drobno siekamy.
Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę.
Na patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z czosnkiem i papryczką i przesmażamy 3-4 minuty. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby i kilka minut przesmażamy razem, a następnie dokładamy pomidory i doprawiamy ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą. Redukujemy aż większość płynu z grzybów i pomidorów odparuje. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. W warzywnej masie przygotowujemy 2 wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Podsmażamy aż jajka się zetną. Jajka solimy i pieprzymy. 

 

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly