środa, 26 czerwca 2019

Napój z kwiatów bzu

Lekka lemoniada z kwiatów czarnego bzu ma cudowny aromat i wspaniały cytrynowy smak. Z dodatkiem lodu jest świetnym napojem orzeźwiającym.



Składniki:
1,5l wody niegazowanej
8-10 baldachów bzu
1 cytryna
3-4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Z 1,5l wody wody odlewamy szklankę, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy baldachy bzu oraz sok i skórkę otarta z cytryny. Chłodzimy i dolewamy do butelki, zakręcamy i całość wstrząsamy. Zostawiamy na 24h kilka razy dziennie wstrząsając. Po tym czasie płyn przecedzamy przez sitko i przelewamy do czystej butelki. Napój można pić już na tym etapie lub zostawić w zamkniętej butelce w temperaturze pokojowej do czasu aż napój zacznie fermentować a butelka „napęcznieje” od gazu. Powstanie wówczas lekko gazowany „szampan” z kwiatów bzu.

Czas przygotowania: 5' + oczekiwanie
Ilość : 1,5l
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly