Lekka lemoniada z kwiatów czarnego bzu
ma cudowny aromat i wspaniały cytrynowy smak. Z dodatkiem lodu jest
świetnym napojem orzeźwiającym.
Składniki:
1,5l wody niegazowanej
8-10 baldachów bzu
1 cytryna
3-4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Z 1,5l wody wody odlewamy szklankę,
podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy baldachy bzu oraz
sok i skórkę otarta z cytryny. Chłodzimy i dolewamy do butelki,
zakręcamy i całość wstrząsamy. Zostawiamy na 24h kilka razy
dziennie wstrząsając. Po tym czasie płyn przecedzamy przez sitko i
przelewamy do czystej butelki. Napój można pić już na tym etapie
lub zostawić w zamkniętej butelce w temperaturze pokojowej do czasu
aż napój zacznie fermentować a butelka „napęcznieje” od gazu.
Powstanie wówczas lekko gazowany „szampan” z kwiatów bzu.
Czas przygotowania:
5' + oczekiwanie
Ilość : 1,5l
Stopień trudności: łatwe
Dodajesz bardzo dobre artykuły
OdpowiedzUsuń