sobota, 13 kwietnia 2019

Mazurek z karmelem, figami i orzechami

Na taki mazurek można czekać cały rok. Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy może być coś lepszego?

 

Składniki:
kruchy spód:
240 g mąki krupczatki
65 g cukru pudru
szczypta soli
130 g masła, zimnego
1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
solony karmel:
180 g cukru
1 łyżka miodu
50 ml wody
50 g masła
45 ml śmietany kremówki 36%
gruboziarnista sól

ganache czekoladowy:
3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
170 g gorzkiej czekolady

dodatkowo
250g suszonych fig
300g orzechów laskowych (całych)

Sposób przygotowania:
kruchy spód:
Masło posiekać z mąką nożem lub przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220ºC, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180ºC. Piec przez około 20 minut, na złoty kolor.

Solony karmel:
W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy okoły minuty, cały czas mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na kruchy spód.

Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby nie spalić). Wysypać na czystą ściereczkę kuchenną i ocierając o siebie osunąć brązową skórkę. Orzechy grubo posiekać.
Figi pokroić w paski.
Orzechy i figi wyłożyć równomiernie na masie karmelowej.

Czekoladowy ganache:
Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache nanieść ozdobnym esem floresem na wierzch ciasta (do tego celu świetnie sprawdza się trzepaczka).



Czas przygotowania: 100'
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 24
Kaloryczność: 350 kcal/porcja

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly