Na taki mazurek można czekać cały rok.
Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w
okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy
może być coś lepszego?
Składniki:
kruchy
spód:
240
g mąki krupczatki
65
g cukru pudru
szczypta
soli
130
g masła, zimnego
1
łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2
żółtka
solony
karmel:
180
g cukru
1
łyżka miodu
50
ml wody
50
g masła
45
ml śmietany kremówki 36%
gruboziarnista
sól
ganache
czekoladowy:
3/4
szklanki śmietany kremówki 36%
170
g gorzkiej czekolady
dodatkowo
250g
suszonych fig
300g
orzechów laskowych (całych)
Sposób
przygotowania:
kruchy spód:
Masło posiekać z mąką nożem lub
przyrządem do ugniatania ciasta kruchego aż uzyska konsystencję
kruszonki. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i
szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, schłodzić w lodówce
przez min. 30 minut.
Prostokątną blachę o wymiarach 35 x 25
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść
na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać.
Blachę
włożyć do piekarnika nagrzanego do 220ºC, natychmiast zmniejszyć
temperaturę do
180ºC. Piec przez około 20 minut, na złoty kolor.
Solony
karmel:
W
małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę.
Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować
aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z
palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do
rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy okoły
minuty, cały czas mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo
mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na kruchy
spód.
Orzechy
prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby nie spalić). Wysypać na
czystą ściereczkę kuchenną i ocierając o siebie osunąć brązową
skórkę. Orzechy grubo posiekać.
Figi
pokroić w paski.
Orzechy
i figi wyłożyć równomiernie na masie karmelowej.
Czekoladowy
ganache:
Do
małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania
gładkiego sosu czekoladowego. Ganache nanieść ozdobnym esem
floresem na wierzch ciasta (do tego celu świetnie sprawdza się
trzepaczka).
Czas przygotowania:
100'
Poziom trudności:
średni
Ilość porcji: 24
Kaloryczność: 350
kcal/porcja
ale pyszna kombinacja smaków:)
OdpowiedzUsuńDodajesz bardzo dobre artykuły
OdpowiedzUsuń